A Leader 18 nap alatt odaítélt félmilliárdja

A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz a Magyar Leader Közhasznú Egyesületnek nyújtott félmilliárdos támogatás ügyében, mert szerintük fiktív tevékenységre ment el a pénz. A tárca fokozottan vizsgálja a teljesítéseket.

Parlamenti interpellációja után a legfőbb ügyészhez fordul Font Sándor fideszes képviselő a Magyar Leader Közhasznú Egyesület (MLKE) félmilliárdos támogatása ügyében. A képviselő hétfőn a parlamentben kérdést intézett Gráf József agrárminiszterhez, amelyben kifogásolta, hogy az MLKE tavaly decemberben ötszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott kommunikációs munkákra. Az erre irányuló kérelmet alig 18 nap alatt fogadták el.

A fideszes politikus felsorolta: honlapfejlesztésre és -működtetésre 50 milliót, módszertani háttér kidolgozására 70 milliót, rendelkezésre állásra, konzultációra 50 milliót, megyei rendezvényekre 100 milliót, országos rendezvényekre 20 milliót irányoztak elő; Font Sándor szerint ezek fiktív tevékenységek. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy az MLKE-val megegyező címen jegyezték be Ficsor Ádám volt titokminiszter "BalEgyenes" Munkacsoportját Kazár községben. Ficsor egykori FVM-szakállamtitkárként részese volt a Leader-program kialakításának. Az MLKE vezetője, Molnár Katalin szocialista színekben lett Kazár polgármestere. A Fidesz szerint a Leader-hálózat "szocialista kifizetőhely".

Az MLKE az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében az ország teljes területét lefedve, 96 helyi akciócsoporttal áll szakmai kapcsolatban megyei irodáin keresztül, az akciócsoportoknak tizenkétezer tagjuk van, negyven százalékuk az állami szférából, hatvan százalékuk a civil és a vállalkozói szférából kerül ki.

Ficsor Ádám

Ficsor Ádám a Népszabadság megkeresésére közölte: valótlan az az állítás, hogy az MLKE-vel megegyező címen lenne bejelentve a "BalEgyenes" Munkacsoport, ráadásul e szervezet régóta nem működik.

Az MLKE valóban Kazáron, a Diófa utca 13. szám alatt van bejegyezve. A BalEgyenes viszont sehol. Ez nem egy szervezet, csak ergy informális pártformáció volt, ráadásul semmi köze Kazárhoz.

Némi zavar van az MLKE vezetőjének személye körül. A Társadalmi Szervezetek és Alapítványok névjegyzékében a szeptember 22-i állapot szerint képviselőként Kocsisné Rátkai Melinda szerepel, míg a Nemzeti Civil Alapprogram nyilvántartásában Molnár Katalin, Kazár polgármestere, míg Kocsisné a civil jelöltállítási rendszerben a szervezetet képviselő elektor. Ez a nyilvántartás lehet téves, mert például egy idén június 30-án, a bikali Puchner kastélyszállóban az MLKE által szervezett, "A nemzetközi válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja" témájú konferenciára a meghívót az egyesület elnökeként Kocsisné Rátkai Melinda jegyezte és a többi rendezvényen is ő képviselte elnökként az egyesülete.

Dékány András, az agrártárca szóvivője lapunk érdeklődésére azt mondta: a vonatkozó szerződést kormányhatározat alapján kötötték a válságkommunikáció elősegítésére. A gyors elbírálás oka a mielőbbi intézkedés volt. A kiutalt pénz felhasználásáról szóló, majd 38 ezer oldalas dokumentációt a tárca szakemberei ellenőrzik, köztük azokat a DVD-felvételeket is, amelyek a megtartott rendezvényeket dokumentálták.

Dékány kérdésünkre hozzátette: a dokumentációban szerepel egy 16 milliós tétel, amellyel valóban nem számoltak el az egyesületnél, de ezt az összeget nem is használták fel, és maradéktalanul visszautalták.

Gőgös Zoltán FVM-államtitkár, aki a társadalmi kapcsolatokért felelős vezetőként aláírta a vonatkozó szerződést, a Népszabadság érdeklődésére emlékeztetett rá: számos rendezvényt szerveztek már e program keretében, így például azt a II. Agrárakadémiát, amelyen számos vezető európai agrárpolitikus is részt vett.

"Font Sándort és a Fidesz, illetve a Magosz képviselőit is meghívtuk, de nem jöttek el" - tette hozzá. Gőgös kérdésünkre megjegyezte: "a miniszter, mint minden hasonló nagyságrendű projektnél, automatikusan elrendelt egy belső vizsgálatot, ez jelenleg is tart. Az egyesülettel kötött szerződésben szereplő határidőt is azért módosítottuk, hogy a testes dokumentációt megfelelően ellenőrizni tudjuk."

Mi az a LEADER?

A kormány uniós forrásokból gazdálkodó vidékfejlesztési Leader-programja az európai közösség hasonló nevű (a rövidítés a francia elnevezés kezdőbetűiből származik: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l'Economie Rurale; magyarul: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében), innovatív fejlesztési módszereket segítő programján alapszik.

Magyarországon 2004 és 2006 között az Agrár- és vidékfejlesztés operatív program (AVOP) része volt a Leader+, a felelőse Pásztohy András államtitkár volt, akinek titkárságvezetőjeként dolgozott ekkor Ficsor Ádám. 2004 és 2005 között alakultak meg a vidéki fejlesztő közösségek, laza polgárjogi társulások formájában. A 186 társaságból 70 nyert el támogatást, átlagosan 90 100 millió forintot. A projektek azonban elaprózottak voltak. Az Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) négy tengelye közül a Leader lett az egyik.

Hét évre 70 milliárd forintot tesznek ki a forrásai. Elsősorban a tízezer fő alatti települések megtartó, illetve vonzóerejét kívánja a program növelni. Az ÚMVP indulását követő négy-öt hónap alatt országos lefedettségét hetvenről kilencvenszázalékosra növelték. A jogosult települések esetében ez 100 százalék. A program alulról szerveződik, az egy-egy térség rendelkezésére álló keretösszeg elosztásáról a helyi akciócsoport dönt. Ebben képviseltetik magukat a térség önkormányzatai, civil szervezetei és vállalkozói.

A Fidesz által kifogásolt esetben azonban nem ezekről a forrásokról van szó. Az MLKE ugyanis a magyar kormányhoz nyújtott be pályázatot, amely a költségvetés terhére utalt ki félmilliárd forintot. Ennek a projektnek a Leaderprogramhoz csak abban van köze, hogy a részvételt egy Leader-szervezet kezdeményezte, és a teljesítéshez felhasználta a Leader-hálózat nyújtotta lehetőségeit. Tartamilag azonban a kormány válságkommunikációjában vettek részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.