Telepfelszámolás: tiltakozás és támogatás

Ötvenmillió forintot nyert a Somogy megyei Zákány a szociális tárca pályázatán arra, hogy felszámolja a község romatelepét. A tervek szerint öt házat vennének a faluban, ide költöztetnék a zákányi telepen élő négy roma családot.

A pályázaton nyert pénzből, amellett hogy megveszik és felújítják a házakat, közmunkaprogramot is indítanak, szakmát adó tanfolyamokra íratják be az aktív korúakat, s alkalmaznak egy mentort, aki segíti a beilleszkedést. A faluba költöző famíliák néhány ezer forintos bérleti díjért lakhatnak majd az önkormányzati tulajdonba kerülő házakban addig, amíg tanulnak vagy dolgoznak, fizetik a rezsit, gyermekeiket pedig iskolába járatják.

A program bármelyik nap elkezdődhetne, hiszen az ötvenmillió forint már megérkezett az önkormányzat bankszámlájára, mégis kétséges, lesz-e telepfelszámolás Zákányban. A múlt hétfői falugyűlésen ugyanis - amikor a település polgármestere tájékoztatta a helyieket a pályázati sikerről - kiderült: a helyiek jó része kifejezetten ellenzi a programot. Azóta napról napra többen háborognak. A tiltakozások miatt - egészsége megromlására hivatkozva - lemondott tisztségéről a telepfelszámolás elkötelezett hívének tartott polgármester, Tóth Judit és visszaadta mandátumát egy képviselő is.

- Ellenzem a telepfelszámolást! A belemet is kidolgozom, hogy fizetni tudjam a hitelemet, a cigányok meg két fűszálat nem tesznek keresztbe, s házat kapnak? Jó néhány idős ember lakik a faluban, akik ötven-hatvan évet melóztak, most meg néhány tízezer forintos nyugdíjból tengődnek. Miért nem őket segítik? - így háborog a zákányi presszóban egy negyvenes férfi.

- Ha beköltöztetik őket a faluba, akkor elértéktelenednek a házak, mert piszkosak, és hangoskodnak, agresszívek. Én azt mondom, addig maradjanak a telepen, amíg a saját erejükből nem tudnak házat venni a faluban. Ha majd nekik kell fizetniük, megbecsülik, s nem lesz gond a beilleszkedéssel - mondja a falu főutcáján megszólított asszony.

Elkeseredetten legyint Novográdecz Antalné, a telepfelszámolás projektvezetője, amikor megemlítem: alig-alig találkoztam olyan emberrel, aki támogatná a programot.

- A napokban már meg is fenyegettek, amiért a romák pártján állok. De nem tudom elfogadni a szörnyű érveiket. A telepen életveszélyes házakban élnek az emberek, akiken muszáj segíteni, ráadásul ezt most úgy tehetnénk meg, hogy az állam, s nem a falu állja a költségeket. A zákányi romák igyekvő emberek, nagy többségük, ha csak közmunkásként is, de dolgozik, s mindannyian művelik kis földjüket. Nem lenne érdemtelen a segítség.

A zákányi romatelep a falu határában van, a nagy forgalmú vasútállomás és tizenhárom sínpár választja el a községtől. A sínrengetegen túl sorakozó düledező házak egyikében él feleségével, kislányával, anyósával és apósával a huszonnégy éves Orsós János.

- Igyekszünk rendben tartani a házat, műveljük a földünket. Van kukoricásunk, konyhakertünk, kacsákat, nyulakat tartunk - büszkélkedik Orsós János felesége, Tünde, majd azt mondja, van egy tehenük is, de az most nincs itthon, mert ellik, s elvitték egy ismerőshöz, aki tudja, ilyenkor hogy kell bánni a jószággal. - Ha szerencsénk van, nem egy nagy, hanem két kisborjú születik - teszi hozzá.

Mosolyogva hallgatja feleségét a szakközépiskolát végzett János, aki - amellett hogy a telep nem hivatalos képviselője, szószólója - egy helyi alapítvány alkalmazottja: a faluban élő időseknek segít a vásárlásban, fűnyírásban, a kiskertek gondozásában.

- Ahhoz képest, hogy a telepen élünk, nem panaszkodhatok, van mit ennünk, nincs adósságunk - mondja. - De ahhoz kevés a pénzünk, hogy valaha összegyűjthessünk egy összkomfortos házra valót. Itt fával fűtünk, a vizet a kútról hozzuk, WC csak a kertben van, a ház falait acélhuzallal kellett összefogatni, nehogy ránk dőljön. Boldog lennék, ha kapnánk egy házat. A telep összes lakója megbecsülné a lehetőséget az újrakezdésre.

Azt, hogy megkapják-e a lehetőséget, nem tudni. A tiltakozás miatt ugyanis meginogni látszik a telepfelszámolást eddig szinte mindig egyhangúan támogató képviselő-testület eltökéltsége. Jankó Szabolcs, Zákány alpolgármestere azt mondja: ő a program folytatása mellett van. De nem hagyhatják figyelmen kívül a helyiek véleményét. A hét végén közvélemény-kutatást tartottak, hogy kiderüljön, hányan támogatják s mennyien ellenzik a telepfelszámolást. Ma délelőttre összesítik a kérdőíveket, s az eredményt figyelembe veszik délután, amikor rendkívüli testületi ülésen újra szavazásra bocsátják a kérdést: belevágnak-e a telepfelszámolásba?

Orsós János a düledező házak egyikében él családjával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.