Boncolás tisztázza, mi okozta az 'utaztatott' férfi halálát

Igazságügyi orvos szakértői boncolást kért a Péterfy Sándor utcai kórház, hogy tisztázzák, miért halt meg a hét elején az a férfi, aki több kórházat is megjárt hasi panaszaival.

Egyelőre mindkét érintett intézmény - a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - főigazgatója úgy véli: betartották a szakma szabályait annak az utóbb elhunyt betegnek az ügyében, akinek története a hét végén bejárta a sajtót.

Boncolás tisztázza, mi okozta az \'utaztatott\' férfi halálát
mentő, budapest,

Az 54 éves férfi hétfőn délelőtt lett rosszul, erős hasi fájdalmakra panaszkodott. Élettársa egy ismerős orvost kért meg, nézze meg, mi is a probléma. A doktor gyomorvérzésre gyanakodott és mentőt hívott, de valószínűleg nem az Országos Mentőszolgálatot kérte a szállításra. Ezért történhetett meg, hogy a beteget nem azonnal a sebészeti ügyeletet ellátó intézménybe vitték, hanem a Péterfy Sándor utcai kórházba.

Az intézmény főigazgatója, Budaházy Emil, azt mondta: ők a szakmai szabályoknak megfelelően jártak el. Aznap a kórház nem látott el sebészeti ügyeletet, műtéti team sem volt az épületben. Egy sebész megnézte a beteget, de akut beavatkozásra nem látott okot. Ezért a mentővel átküldte a férfit a sebészeti ügyeletet adó Egyesített Szent István és Szent László Kórházba további vizsgálatra. Budaházy hangsúlyozta: a betegnek továbbra is fájt a hasa, de semmilyen jel nem utalt arra, hogy súlyosan vérezne. (Normális volt a vérnyomása, bőre nem volt sápadt vagy verejtékes.) Ugyanakkor komolyan vették a panaszait, ezért is irányították át olyan intézménybe, ahol a szakszerű ellátás minden feltétele adott volt.

A férfit a Szent István kórházban is megvizsgálták, infúzióra kötötték. A közben elvégzett vizsgálatok - vérvétel, hasi ultrahang - csak egyetlen problémát jeleztek: a betegnek magas volt a fehérvérsejtszáma. Az ügyeletvezető úgy vélte: nincs azonnali sebészeti teendőjük, ezért a központi ágynyilvántartón keresztül helyet foglalt a férfinak a Péterfy Sándor utcai kórház belgyógyászati részlegén, és ismét mentőt hívott. Az orvos megmondta azt is: lehet, hogy a mentőre várni kell. A férfi élettársa ekkorra már türelmetlen volt, és azt válaszolta, hogy inkább a saját kocsijukkal átviszik a beteget. Az orvos közölte, hogy ezt csak a saját felelősségükre tehetik meg. Néhány perc türelmet kért, mert az ambulancián nagyon sokan voltak, és más beteget is vizsgálnia kellett, s mire újra visszatért, a férfit, illetve a kísérőit már nem találta.

Az élettárs azonban nem a Péterfy utcai kórházba vitte a férfit, pedig ott már várták, hanem a budai Szent Margit Kórházba, egy újabb ismerős orvoshoz. A férfival csak a Döbrentei térig jutottak, ott elveszítette eszméletét, leállt a keringése. Az utcán egy betegkísérő próbálta újraéleszteni, aki közben riasztotta a mentőszolgálat esetkocsiját is. A helyszínre érő mentők már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani, de miután a keringés elindítása sikeres volt, a férfit bevitték a Péterfy intenzív osztályára. Itt halt meg, kedden délelőtt.

A kórtörténettel nem magyarázható váratlan halál miatt a Péterfy főigazgatója a beteg igazságügyi orvos szakértői boncolását kezdeményezte. Radnai Zoltán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója pedig az ügy tisztázásáig fölfüggesztette azt a munkatársát, aki a beteget megvizsgálta. Radnai Zoltán hangsúlyozta: az ügyről eddig szerzett ismeretei alapján az a véleménye, hogy munkatársai betartották a szakma szabályait a férfi ellátásakor. Az ügyeletvezető a leletekkel nem igazolható panaszok miatt más orvossal is konzultált. A betegnek nem lett volna szabad addig távoznia, míg az infúziót nem veszik ki a karjából. Az egészségügyi miniszter, Székely Tamás felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet: tisztázzák, mi okozta az 54 éves férfi halálát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.