Nem állította le a háza előtti tóépítést az esztergomi polgármester

Nem állította le az esztergomi önkormányzat a tólétesítési munkálatokat a Búbánatvölgyben, így a területen még tegnap is dolgozott a tárgyalásos közbeszerzési pályázaton győztes Duna Aszfalt Konzorcium alvállalkozója. A jövő hétre készül el a vízügyi felügyelőség határozata a szankciókról, amelyeket a Meggyes Tamás polgármester Fárikúti úti háza előtt kialakítandó új tó miatt szab ki a hatóság engedély nélküli önkormányzati vízépítési munkálatok miatt.

Úgy tudjuk, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata elvileg szólhat a munkálatok leállításáról, a bírság mértékéről (ez akár a beruházott érték húsz százalékát is elérheti), s megeshet az is, hogy fennmaradási engedély benyújtására szólítják fel az önkormányzatot.

Hamarosan tóra néző lesz Meggyes Tamás háza

Gondot okozhat, hogy a tómederben már korábban is megjelent a kutakat veszélyeztető talajvíz. Vezetékes víz jelenleg nincs a Búbánatvölgyben, ahol nemcsak pihenőparkot terveznek kialakítani - ennek része az új Csónakázótó engedély nélküli kialakítása -, hanem a közmű- és az úthálózatot is fejlesztik. Mindez része egy, már 2005 óta tervezett városrészi fejlesztésnek. Az összeget kétmilliárd forintra becsülik.

Egy helyi alapítvány nyilatkozatot adott ki, amit eddig több mint százan írtak alá. Ebben azt kérik: "A tervezés során a településhez igazítsák az utat, és ne az úthoz a települést, és tájékoztassák a tulajdonosokat a rájuk eső financiális terhekről". Az új út ellen azért tiltakoznak, mert a terület eddigi főútjáról, a Fárikútiról kitiltanák a 11-es útról érkező autósforgalmat, s átterelnék a megépítésre váró, több kilométer hosszú, eddig mérsékelten használt Csenkei útra a völgy hátsó részébe igyekvőket.

A Csenkei úti telkük egy részének átadására felszólított üdülőtulajdonosok ennek nem akarnak eleget tenni. Egyikük a jövő nemzedékek ombudsmanjához fordult, részben a fák védelmében, részben pedig azért: ítélje meg, hogy az érintetlen természeti környezet ilyen mértékű átalakítása jó példával szolgál-e a jövő nemzedékeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.