'Cuki' szobrok Szolnok főterén

"Aranyos, édes, cuki!" - nagyjából e szavakkal summázható a szolnokiak értékelése a város főterére kihelyezett zsánerszobrokról. A helybéli szobrászoknak, alkotóművészeknek sem a véleményére, sem munkájára nem tartottak igényt a Kossuth tér látványát meghatározó alkotások elkészítésekor.

Egy város főtere általában az adott település ékköve, s annak arculatára Egertől Sopronig, Debrecentől Szegedig különös gondot fordítanak a városvezetők. Szolnokon tíz évvel ezelőtt, amikor először került szóba komolyabban a Kossuth tér átépítésének ügye, az akkori fideszes városvezetés meg is szavaztatta a helybélieket arról: milyen szökőkutas szoborkompozíciót látnának szívesen a főtéren. Elsöprő többséggel egy helyi alkotó, Pogány Gábor Benő bárkás-halas szökőkútja győzött a szegedi Kligl Sándor figurális terve előtt. Aztán pénz híján sem egyiket, sem másikat nem sikerült megvalósítani. Egy évtizeddel később azonban a jelenleg szintén fideszes vezetésű városban immár pályázat, s egyéb kiírás nélkül mégis a korábbi vesztes pályázót bízták meg azzal: készítsen műveket a térre. A városháza sajtószóvivője, Pókász Endre szerint a mostani szoborállításnak nincs semmilyen köze a tíz évvel ezelőtti, teljesen más jellegű alkotással kapcsolatos Kossuth téri pályázathoz.

Gördeszkás kisfiú és pihengető fiatalok

- Azért esett Kligl Sándorra a választás, mert kifejezetten zsánerszobrokat kerestünk a Kossuth térre. Olyan alkotásokat, amelyek szerethetők, megfoghatók, átölelhetők. Ebben a műfajban az ország egyik legjobb alkotójának tartja a szakma Kligl Sándort - mondta a szóvivő.

Tavaly két szobrot avattak - az egyik egy sétáló ifjú párt, a másik egy kutyától megriadt kisfiút ábrázol -, idén szeptemberben pedig újabb két zsánermű került a tér egy-egy szegletébe: egy babát kezében tartó kislány, és egy gördeszkázó kisfiú.

S hogy mennyibe került a négy szobor, s milyen keretből fizette ki azokat a város? Erre a kérdésünkre Pókász Endre azt válaszolta: mind a négy szobrot a Szolnok Város Jövőjéért Közalapítvány vásárolta, a pénzt különböző adományokból és az önkormányzat támogatásával gyűjtötték össze. Többek között a városban nemrég a papírgyárát bezáró Mondi Zrt. is jelentős összeggel hozzájárult a költségekhez. Az első két szobor 20,8 millió forint volt, a második kettő 10,6 millió forintba került, s - mint a szóvivő hangsúlyozta - egyik sem közpénzből készült.

A Kossuth téri szobrok terveit megvizsgálta a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, s jónak találták az alkotásokat - állították a városházán. A lektorátuson megtudtuk: az első két szobornak csak a terveit látták, s kérték, hogy az 1:1-es léptékű modelleket elkészültük után szakvéleményezhessék - ez azonban felkérés hiányában nem történt meg. A két újabb szoborral kapcsolatban mind a terveket, mind az elkészült műveket látták, s azok felállításához hozzájárultak - mondta el lapunknak Prokai Gábor osztályvezető.

S hogy miért szorította háttérbe a város saját neves szobrászait - például a szolnoki művésztelepen alkotó Simon Ferencet, vagy a hajdani szökőkútpályázat nyertesét Pogány Gábor Benőt?

- Nincsenek a művésztelep alkotói háttérbe szorítva - fogalmazott Pókász Endre. - Még ha a köztéri szobrokat ezúttal más készítette: Kligl Sándorra azért esett a választás, mert a szegedi Kárász utcában lévő zsánerszobraihoz hasonlókat szerettünk volna látni a Kossuth téren. Szolnok városa egyébként hagyományosan sokat foglalkoztatja művészeit, mindig támaszkodott az országos hírű művésztelep alkotóira - folytatta a városháza szóvivője. - Külön figyelmet, s nem kevés pénzt fordítunk arra, hogy nálunk a lehető legjobb körülmények között alkossanak a tehetségek. Folyamatosan rendelünk festményeket, kisplasztikákat ajándékozás, valamint díjazás céljából. Ennek pontos összegét nagyon aprólékos munka lenne összegyűjteni, de egy évben minden bizonnyal milliós nagyságrendről van szó, s ebben az összegben még nincs benne a Művésztelep fenntartása.

Megkérdeztünk több, Szolnokon élő képzőművészt, mi a véleményük a Kossuth téri köztéri szobrokról - valamenynyien elhárították a válaszadás lehetőségét, mondván: ha bírálják az alkotásokat, azzal vádolhatnák őket, hogy "savanyú a szőlő", s fanyalgásuk oka az, hogy nem ők kapták a megrendelést. Sokan nem is tudtak arról, hogy szobrok készülnek a főtérre, csak az avatás után szembesültek a munkákkal. Verebes György, a szolnoki művésztelep vezetője szerint a város főtere megérdemelne végre egy monumentális, a szolnoki szellemiséget jellemző köztéri szobrot.

- Emellett persze, a tér szélén még elférnének akár a zsánerjellegű, az utca embere számára kedves alkotások is - tette hozzá Verebes György.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.