'Be kell lépni a Fideszbe?'

Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke nemrégiben a jobboldali pártszövetséghez tartozó Nemzeti Fórum értekezletén egyebek közt arról beszélt: nem érti, hogy aki együtt akar működni a Fidesszel, miért nem lép be a pártba. Azt is mondta, hogy a Fidesz politikai ellenfélnek tekinti azt, aki velük szemben a választásokon ellenjelöltet indít - mint tette azt legutóbb a Nemzeti Fórum is.

Politikai ellenfelek - a Fidesz így tekint akár a saját szövetségi rendszeréhez tartozó nemzeti fórumosokra is a 2010-es parlamenti, illetve önkormányzati választásokon, ha a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Nemzeti Fórum a fideszesekkel szemben képviselőjelöltet vagy polgármesterjelöltet indítana - hallgatósága így értelmezte Kövér László egyik megnyilvánulását Lakiteleken augusztus 29-én, a Nemzeti Fórum munkaértekezletén.

A Fidesz választmányi elnöke a belpolitikai helyzetről, a jobboldal számára a választások után keletkező cselekvési térről tartott előadást a Nemzeti Fórum polgármesterei, helyi képviselői és munkacsoport-vezetői előtt. A fórumosok ennek kapcsán kérdezték Kövért a Fidesz és a szervezetük közti együttműködés módozatairól. A jelenlévők elmondása szerint a politikus egy kérdésre - a Fidesz alapszabályára hivatkozva - érzékeltette: azt, aki nem a Fidesz kampányát támogatja, politikai ellenfélnek tekintik. És nem is érti, hogy aki egyébként együtt akar működni a Fidesszel, miért is nem lép be a pártba.

Egy névtelenséget kérő jelenlévő azt mondta: ezt érthetik Kövér László "magánvéleményének", de akár a Fidesz hivatalos álláspontja is lehet a szövetségesi rendszerrel kapcsolatban. Az mindenesetre nyílt titok, hogy miközben Lezsák Sándorék tartják magukat a szövetségi politika szabályaihoz, a lakiteleki alapító fenntartotta magának az igényt bizonyos cselekvési és politikai szabadságra, a hangsúlybeli különbözőségek deklarálására. A munkaértekezleten Kövér László egyébként megdorgálta Lezsák Sándort: a hírek szerint azt mondta, "nem örül, hogy a tévében azt látja, hogy a budakalászi városavató ünnepségen ott áll a budakalászi polgármester mellett".

Lezsák Sándor azért állt ott, mert Parlagi Endre 2007 őszén a Nemzeti Fórum támogatásával lett ismét polgármester Budakalászon, miután legyőzte a Fidesz jelöltjét, Ercsényi Tibornét, aki mellett annak idején Kövér is mozgósított. (Budakalászon a KDNP is saját polgármesterjelöltet állított, Mersich Ivánt, de a jelölését visszavonták, és végül a KDNP jó szövetségesként a Fidesz-jelöltet támogatta.) Értesülésünk szerint a nemzeti fórumosok azt várták volna Kövér Lászlótól, ismerje el, hogy "van egy minimális szövetségesi tisztesség és nem volt helyes rágalmazásig menően befeketíteni a fórumos polgármestert". Ez a "beismerés" azonban elmaradt, sőt.

A Jobbik kapcsán is vita alakult ki a Nemzeti Fórum polgármesterei és Kövér között. A fórumosok arra figyelmeztették: a Fidesz ne vegye félvállról, ne kezelje "helyi értéke alatt" a Jobbikot. A helyi - polgármesteri - tapasztalatok szerint ugyanis a Jobbik rövid idő alatt erősen beágyazódott a falusi és kisvárosi közösségekbe.

Kövér László
Kövér László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.