Repkednek a milliók az állami cégeknél

Néhány állami vállalat már a szeptember 15-i határidő lejárta előtt megjelentette internetes oldalán vezetői javadalmazásának listáját, mások az utolsó percig kivártak. Tegnap késő délután még sok honlapon hiába nézelődtünk.

Listáznak az állami vállalatok. A több száz társaság hétfő óta sorra jelenteti meg a listákat vezető beosztású munkatársai alapbéréről, prémiumáról. Lapunk ezek között szemezgetett. Néhány nagyvállalat, köztük a Magyar Posta, a MÁV és leányvállalatai esetében azonban a vizsgálódás későbbre marad - ezek a cégek a kedd esti órákig nem tették közzé listáikat.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő saját vezetőinek bérlistája nem okozott különösebb meglepetést. Kamarás Miklós vezérigazgató havonta három és félmillió forintot keres, míg az öt vezérigazgató-helyettes egyenként 1,854 millió forint alapfizetéssel szerződött a céghez. Ők 9,6 havi prémiumra is jogosultak. Az igazgatók és az irodavezetők körében a bérek 700 ezer és 1,4 millió forint, a prémiumok 6-9 hónap között szóródnak. Szilvássy György volt miniszter például 1,4 millió bruttóért vezeti a humánpolitikai osztályt, s munkájáért 9 havi prémiumot kap évente. A területi igazgatók fizetése szerényebb, 4-500 ezer forint körül van.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjainak, csakúgy, mint az Ellenőrző Bizottságban dolgozóknak, semmilyen prémium nem jár a tiszteletdíjukon felül. Nagy János, az NVT elnöke tevékenységét 1,6 millió forinttal díjazzák, míg az EB elnöke, Borbély Attila javadalmazása éppen csak meghaladja az egymillió forintot. A vagyontanács tagjai 850, míg az EB-tagok 637 ezer forintot kapnak, bruttóban.

Egy bírósági ítélet nyomán néhány állami cég vezérigazgatójának, felügyelő bizottsági elnökének és igazgatósági elnökének keresetét már korábban közzé kellett tenniük. A nem teljes lista szerint az MNV-hez tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen társaság, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatója, Bodnár Zoltán alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét.

Csillag István, az Eximbank elnöke alapbérként havi bruttó kétmillió forintot kap, emellett - Bodnárhoz hasonlóan - prémiumként éves fizetésének 80 százalékára is számíthat. Emellett mindketten nyugdíjpénztári (alapbérük 7 százaléka) és egészségpénztári hozzájárulásra jogosultak (248 ezer forint évente), és jár számukra kafetériakeret (248 ezer forint évente), illetve ruhapénz (évi 400 ezer forint).

Az elsők között jelentette meg a menedzsereinek járó juttatások listáját honlapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató személyi alapbére havi 2 799 600 forint, emellett az alapbére 80 százalékának megfelelő prémium illeti meg. Mindezt havonta 195 ezer forinttal fejeli meg az igazgatósági elnöki tagságért járó tiszteletdíj.

Idejekorán lépett az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. is. Igaz, az állami tulajdonú sztrádák üzemeltetéséért felelős társaság első körben csak csúcsvezetői jövedelmét tette közzé honlapján. Nagy Attila vezérigazgató személyi alapbére 2 millió 954 ezerforint havonta, prémiuma alapbére 80 százaléka lehet. Jövedelméhez havi 300 ezer forinttal járul hozzá a cég igazgatósági elnöki tisztségének betöltéséért járó vezetői juttatás.

A vasutak közül elsőként az osztrák-magyar tulajdonban lévő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. tette közzé s listát. E szerint Székely Csaba vezérigazgató havi 4500 euró megbízási díjért dolgozik, és jár neki tizenharmadik és tizennegyedik havi fizetés. Éves prémiuma legfeljebb 54 ezer euró lehet.

Eltérő lelkesedéssel tették közzé vezetőik javadalmazását a Volán-társaságok. Kedd délelőtt az érdeklődő csupán a cégek felénél találta meg az adatokat. E szerint a vezérigazgatói alapbérek 770 ezer és 946 ezer forint között változnak. Az alacsonyabb beosztású vezetők, osztályvezetők és igazgatók jövedelme 300 és 650 ezer forint között van.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Erős János bruttó alapbére havi 3,66 millió forint, emellett garantáltan kap még kéthavi illetményt. Az igazgatóság tagjaként havi bruttó 135 ezer forint illeti meg, éves cafeteria kerete 1,1 millió forint, prémiumként megkaphatja bruttó alapbérének 80 százalékát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer forint, s emellett egyetlen juttatásként önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap, ami az alapbér 5,6 százaléka. Az egyik alelnök havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer forint, a másiké 5 millió 608 ezer, és ők is megkapják önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás címén az alapbér 5,6 százalékát. A monetáris tanács tagjai - a jegybank elnökén, illetve az MNB alelnökein kívül - egységesen bruttó 2 millió 804 ezer forintot kapnak havonta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.