Botránysorozat kellett a tisztánlátáshoz

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő idén tavasszal csak azt követően tette közzé negyven állami cég vezetőinek fizetését, hogy azt több sajtóorgánum bírósági úton követelte mondván, közérdekű adatokról van szó.

A köztulajdonú cégek vezetőinek jövedelmei a következő körben már nemcsak egyes újságírókat, de a teljes közvéleményt megrendítették. A pénzügyi talpon maradásért küzdő Budapesti Közlekedési Vállalat menedzsmentjével kapcsolatban naponta derültek ki az átlagfizetés tíz-hússzorosát kitevő alapbérek, tálcán kínált hatalmas prémiumok, csak kegydíjként értelmezhető végkielégítések. A kirobbant botrány nyomán 96 emberre kiterjedő belső vizsgálati anyagból kiderült, hogy a cégnél öt év alatt másfél milliárd forintot költöttek a végkielégítésekre.

Vidéki önkormányzatok cégeinél, az állami nagyvállalatoknál sem ismeretlen jelenség, hogy megmagyarázhatatlan bőkezűséggel bánnak az elbocsátott vezetőkkel. A MÁV például a 2005 óta elküldött hét felső vezetőnek átlagosan tízmilliós lelépési pénzt fizetett, és majdnem kétszer enynyit a felmondási idő megváltására - természetesen a jogszabályoknak megfelelően.

Bajnai Gordon kormányfő augusztus végén pofátlanságnak nevezte a végkielégítési ügyeket, és kilátásba helyezte, hogy a BKV és más önkormányzati cég addig nem kap állami garanciát, hitelt, amíg rendet nem tesz háza táján. Ehhez az első lépés a tények ismerete. A kormány tegnap hatályba lépett rendeletben írta elő, hogy nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatok vezetőinek fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetén járó juttatásaikat. A közzététel határideje kedd éjfél volt, a listák tehát nem hiánytalanok, de már így is gazdagok. (S. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.