A Jobbik jellemzése pártszimpátia kérdése

A Jobbik és a Fidesz szavazói szerint egybehangzóan a kemény kifejezés illik legjobban a Jobbikra, míg az MSZP szavazói elsősorban szélsőségesnek látják a pártot. Egy friss kutatás szerint a megkérdezettek többsége nem hisz annak a feltételezésnek, hogy a Jobbik mögött az MSZP állna.

Az EP-választáson jó eredményt elérő Jobbik kapcsán a szélsőségesség kérdése különösen aktuálissá vált. A Progresszív Intézet azt igyekezett nagymintás kutatásában körbejárni - amihez az adatfelvétellel a Publicus Intézetet bízta meg -, hogy az emberek miként viszonyulnak a politikai extremitásokhoz, egyáltalán: annak érzékelik-e a Jobbik jelenlétét.

A 3500 személy kérdőíves, személyes megkeresésével folytatott vizsgálat alapján kijelenthető: tíz emberből hét szerint a szélsőségesség veszélyes jelenség, viszont van egy markáns réteg, a megkérdezettek közel negyede, amely határozottan tagadja ezt. A megkérdezettek fele látja úgy, hogy van ma olyan párt Magyarországon, amely szélsőséges eszméket képvisel; a nagy többség (68 százalék) a Jobbikot jelöli meg első helyen ilyen pártként. A megkérdezettek fele arra a kérdésre, hogy a Jobbik a következő választáson bejut-e a parlamentbe, igennel válaszolt. Ugyanakkor egy további kérdés nyomán az is kiderült, közel ugyanennyien (44 százalék) nem örülnének ennek a fordulatnak, míg 10-ből 3-an kifejezetten szeretnék, hogy a Jobbik a következő választás után parlamenti párt legyen. Míg a szocialista szavazók határozottan nem örülnének (75 százalék), addig a Fidesz szavazói fele-fele arányban megosztottak a kérdésben. A kutatásból az is kiderül, hogy az emberek elsősorban konzervatívnak, keménynek és szélsőségesnek látják a Jobbikot.

Érdekes megfigyelni az egyes pártok szavazóinak álláspontját: a Jobbik és a Fidesz szavazói szerint egybehangzóan a kemény kifejezés illik legjobban a Jobbikra, míg az MSZP szavazói elsősorban szélsőségesnek látják, jóllehet a szocialista választóktól sem idegen, hogy keményként aposztrofálják a pártot, hiszen második helyen ezzel a kifejezéssel illették. A Fidesz szavazói a 3. helyen a szélsőségességet említik, jóllehet ezt megelőzi a konzervatív jelző. Az elitellenességnek és az összeesküvés-elméleteknek ugyanakkor a jelek szerint van határuk: a megkérdezettek többsége (55 százalék) nem hisz annak a feltételezésnek, hogy a Jobbik mögött az MSZP állna. Tízből mindössze egy válaszadó értett egyet ezzel az állítással. (Progresszív Intézet)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.