Miért nem fogott kezet Orbán Viktor és Meggyes?

Meglehetősen szokatlan, hogy egy fideszes polgármester - jelen esetben Esztergom első embere, Meggyes Tamás - ne fogjon kezet pártelnökével, ha az a városban tart előadást. Meggyes szerint ő csak vendég volt Orbán Viktor előadásán, ugyanakkor pártbéli forrásaink arra hívták föl a figyelmünket: túl sok a botrányos híradás Esztergomról.

Nem fogott kezet és nem is beszélt egymással vasárnap Esztergomban Orbán Viktor és Meggyes Tamás, holott a város fideszes polgármestere jelen volt a Fidesz elnökének előadásán a Szent Adalbert Központban. Nyilván kínos pillanatokat jelentett a pártelnöknek, hogy amikor reggel a városba érkezett, jobboldali demonstrálók várták. Igaz, a megmozduláson nem Orbán, hanem Meggyes ellen tüntettek a Szent István Gimnázium "szétverése" miatt. A tüntetők "Viktor, segíts!" feliratú lapokat emeltek fel.

Meggyes Tamás távozik a Szent Adalbert Központból
Esztergom, 2009. szeptember 6. Meggyes Tamás polgármester (j) és Németh József alpolgármester (j2) távozik. Háromszáz tüntető várt Orbán Viktorra Esztergomban, a Szent Adalbert Központ bejárata előtt, ahol a Fidesz elnöke előadást tartott. A tüntetők Meggyes Tamás fideszes polgármester tevékenysége ellen emeltek szót, és arra kérték Orbán Viktort, aki Esztergom díszpolgára, hogy vizsgálja ki a Szent István Gimnáziumban történeteket. A demonstrációt a Jobbik szervezte, de más polgári szervezetek is csatlakoztak a megmozduláshoz, mely a szervezők szándéka szerint politikamentes, néma tüntetés Meggyes Tamás polgármester ellen. MTI Fotó: Földi Imre

Vélhetően csalódtak, mert a Fidesz elnöke testőreinek kíséretében elsietett. Az MTI tudósítójának azt mondta: "ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de ma semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek".

Fideszes forrásunk szerint nyilván nem véletlen, hogy ezúttal nem készült közös fotó Orbán Viktorról és Meggyes Tamásról, "túl sok a botrányos híradás Esztergomról". A párt a választások előtt már nem valószínű, hogy lépne. Várhatóan februárban, a képviselőjelöltek megnevezésekor derül majd ki, hogy Meggyes politikai pályafutása miként folytatódik. Úgy tudjuk, ha nem lesz képviselőjelölt, akkor polgármester sem.

- Hogy érzi, megingott a Fidesz vezetésének bizalma ön iránt? - kérdeztük Meggyes Tamást.

- Ezt a kérdést Orbán elnök úrnak és az elnökségnek lehetne feltenni. De azt gondolom, hogy amikor Orbán Viktor az EP-választás előtt, májusban Esztergomban járt, egyértelműen fogalmazott: "Köszönöm a szervezőknek még egyszer, hogy idehívtak bennünket. Engedjék meg, hogy ezt megköszönjem először is az önök polgármesterének: Tamás, köszönöm szépen, hogy itt lehetünk" - idézte Megygyes a Fidesz-elnök szavait. Emlékeztetett rá, hogy akkor Orbán azt mondta, hogy - idézzük - "nekünk sok szép közös tervünk van, amely Esztergomot érinti. Tamás nagyszerű terveket és rajzokat dolgozott ki arra, hogyan lehetne a várost még nagyszerűbbé tenni. Van is közöttünk egy nem nyilvános megállapodás, miszerint ha kormányzati lehetőséghez jutunk, ezeket a terveket meg is valósítjuk."

Meggyes arra, hogy miért nem beszéltek egymással a pártelnökkel vasárnap, azt mondta: a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének rendezvényén csak "a helyszínt biztosító város polgármestereként" vett részt. Egyébként is távol állt tőle, hogy az első sorban ülve fényképezkedjen. (A polgármester az utolsó sorban ült Orbán előadása alatt - a Szerk.). Szerinte a személye ellen irányuló demonstráció célja az volt, hogy Orbán májusi "bizalmi megerősítését" megpróbálják lerombolni. Azt állítja, hogy a tiltakozáson nem volt egyetlen Fidesz-szimpatizáns sem. - Híradásokban láttam, valóban voltak jobboldaliak a tüntetésen, de csak jobbikosokat, a Fideszből kilépetteket, szocialista aktivistákat és párttagokat fedeztem föl - tette hozzá.

Szerettük volna megkérdezni minderről Kubatov Gábor pártigazgatót, de mivel a Fidesz elnöksége kétnapos ülést tart Siófokon - az őszi politikai szezonra készülnek -, nem tudtuk elérni. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője lapunkkal annyit tudatott: "Orbán Viktor Esztergomban mindent elmondott a kérdéssel kapcsolatban".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.