Diszkó után hajléktalanverés

Csak júliusban 86 ezer, hajléktalanokról készített megalázó videót tettek fel a YouTube videomegosztó portálra. Magyarországon is rendszeresen bántalmaznak hajléktalanokat, de csak egy ilyen videó került nyilvánosságra. Az elkövetők többsége egyébként húszévesnél fiatalabb.

Főleg éjjel vagy hajnalban jönnek hazafelé a diszkóból vagy kocsmából. Ordítoznak, leköpik, levizelik a hajléktalanokat, ránk dobják a csikkeket, lerugdosnak a padról - meséli Virág Zoltán, a Város Mindenkié jogvédő csoport tagja, aki maga is a Margit híd alatt él. Tapasztalatai szerint egyre gyakoribb, hogy buliból hazafelé tartó fiatalok hajléktalanokat zaklatnak, bántalmaznak. Hozzáteszi, hogy ő 32 éves, meg tud-ja védeni magát, de az idősebb hajléktalanok kiszolgáltatottak.

- Pár napja két fiú jött erre, az egyik elkiáltotta magát, hogy "rúgj bele a csövesbe!", mire a másik elkezdett rugdosni - meséli Virág Zoltán. Hozzáteszi: az is gyakori, hogy elveszik a hajléktalanok cigarettáját, borát, de nem azért, hogy megigyák, hanem, mert az olyan "jó buli".

Szerinte a középkorúak és az idősebbek toleránsabbak az utcán élőkkel, mint a fiatalok. Utóbbiak, különösen, ha részegek, Virág Zoltán szerint nagyon kegyetlenek tudnak lenni. - Kifejezetten az idősebb hajléktalanokat keresik, a fiatalabbaktól tartanak, mert ők vissza tudnak ütni - teszi hozzá a jogvédő csoport tagja.

Egyre többször kerülnek fel az internetre olyan videók, amelyeken hajléktalanokat vernek vagy aláznak meg - közölte nemrég az amerikai National Coalition for the Homeless (NCH) nevű jogvédő szervezet. Adataik szerint 2008-ban az Egyesült Államokban több mint száz támadás történt hajléktalanok ellen, huszonhetet meg is öltek. Tíz évvel korábban egyébként még csak hatvan ilyen támadás volt.

Az NCH szerint csak júliusban 86 ezer videót tettek fel a YouTube-ra. Először 2001 körül jelentek meg a hajléktalanok verekedését vagy megverését bemutató videók. Számos olyan film is található, amelyekben pénzért megalázó dolgokra veszik rá az utcán élőket, például hogy ugorjanak rá egy szemétdombra, öntsék le vagy bevásárlókocsikban tologassák egymást. Néhány videón az is látható, hogy utána megkapják a fizetséget: italt vagy néhány bankjegyet.

A szervezet szerint a legtöbb ilyen bűncselekményt huszonöt évesnél fiatalabb férfiak követik el. Ez Magyarországon sincs másképp, legalábbis az utóbbi hónapokban előfordult hasonló ügyekben szinte kivétel nélkül kamaszkorúak voltak az elkövetők.

Három hete két fiú megvert egy hajléktalant Berettyóújfaluban. Beültették az autójukba, elvitték a csónakázótóhoz, ahol levetkőztették és bántalmazták. A 16 és 17 éves fiú azt mondta, hogy a férfit nem azért verték meg, mert hajléktalan, hanem mert lopott terményt ajánlott nekik megvételre. Júliusban Szegeden két részeg fiú, egy 16 és egy 19 éves vert meg egy hajléktalant. Azt mondták, hogy a társaságukban lévő lány a táskáját rábízta a hajléktalanra, csak ezt akarták visszaszerezni. Júniusban egy 16 és egy 18 éves fiú szúrt le egy 61 éves hajléktalant Kazincbarcikán. A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett.

- Magyarországon nem tudunk olyan csoportokról, amelyek rendszeresen vernének vagy aláznának meg hajléktalanokat, de alkalmanként előfordulnak ilyen esetek - mondja Halmi Dezső, a Menhely Alapítvány szociális munkása. Hozzáteszi: a legsúlyosabb esetekkel 2002 körül találkoztak. Volt, hogy akkor értek ki egy hajléktalanhoz, amikor bántalmazói már leöntötték benzinnel, és éppen fel akarták gyújtani.

- Ez a férfi ráadásul nemcsak hajléktalan, hanem végtaghiányos is volt - mondja Halmi Dezső. Nem sokkal ezután a Népligetben gyújtották fel egy hajléktalan pár szállását - meghaltak.

Halmi Dezső szerint a szociális munkások dolgát megnehezíti, hogy a súlyosan bántalmazott hajléktalanok sokszor el sem tudják mondani, hogy pontosan mi történt, ki bántotta őket.

- A szórakozóhelyek környéke különösen veszélyes lehet, főleg az egyedül alvó hajléktalanoknak - magyarázza. Az ő tapasztalataik szerint is gyakori, hogy részeg fiatalok hazafelé menet belekötnek az utcán alvókba. Halmi Dezső szerint ez nem okvetlenül annak szól, hogy ők hajléktalanok, csak "éppen ők vannak kéznél, kiszolgáltatottan". A szociális munkás csak egyetlen olyan esetről tud, amikor a bántalmazást videóra is vették, ezeket a fiatalokat el is fogta a rendőrség.

Kiemelte: annak, hogy az utóbbi időben kevesebb ilyen esetről hallanak, mint korábban, elsősorban az az oka, hogy egyre több hajléktalan rejtőzködik. Az utcán alvókat ugyanis sok helyen rendszeresen zaklatja a közterület-felügyelet, biztonsági őrök vagy az úgynevezett kerületőrségek. Emiatt egy részük elkezd bujkálni, pincékben, mosókonyhákban, padlásokon, vagy "elköltöznek" a külső kerületekbe, a budai erdőkbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.