Az edelényi polgármester bízik az orvostudományban

Edelény polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője azt állítja: cigány asszonyok a majdani kiemelt családi pótlék reményében, magzatukban szándékosan kárt okoznak. Tegnap több százan tüntettek ellene Edelényben. Az egyik felszólaló azt mondta: úgy látják, Molnár Oszkár a cigányokat az állatoknál is alávalóbbnak tartja.

Roma szervezetek felhívására több százan tüntettek tegnap az edelényi polgármesteri hivatal előtt Molnár Oszkár polgármester napokban nyilvánosságra került nyilatkozata miatt. A város vezetője, fideszes országgyűlési képviselő, egy júniusi testületi ülésen jelentette ki, hogy tudomása szerint a környékbeli településeken - például Lakon és Szendrőládon - a cigány asszonyok közül terhességük ideje alatt többen szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy "bolond gyerekük szülessen". Állítása szerint más - szintén roma származású - terhes nők pedig gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy nyomorék legyen születendő gyermekük. Mindezt azért teszik - jelentette ki -, hogy sérült gyermekeik után kiemelt családi pótlékot kapjanak.

A kereskedelmi tévékben nyilvánosságra került felvételeken elhangzó mondatok közfelháborodást keltettek. Roma szervezetek tegnapra tüntetést szerveztek Edelénybe, hogy így tiltakozzanak Molnár Oszkár polgármester kijelentései ellen. Ezen - többek között - felszólalt Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület elnöke, aki arról beszélt, hogy Molnár Oszkár a cigányokat az állatoknál is alávalóbbnak tartja. Tapasztalatai szerint a cigányság óvja a gyermekeket, a romáknál ugyanis a család szent és sérthetetlen.

Káló Károly arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egy országgyűlési képviselő, polgármester ennyire nyíltan tegyen rasszista kijelentéseket.

- Amíg egy politikus büntetlenül mindezt megteheti, nem mondhatjuk azt, hogy szabad országban élünk - jelentette ki Káló Károly, aki a parlamenti pártokat arra kérte, határolódjanak el a nyilvánosságra került beszédtől. Egyben felszólította az edelényi polgármestert, hogy kérjen bocsánatot a cigányságtól.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese úgy fogalmazott: "Edelény neve ma mocskos szájú, gyalázkodó polgármesteréről híres." Véleménye szerint Molnár Oszkár polgármester szavaival nemcsak a cigányságot, hanem az egész jogállamot megsértette.

Az edelényi polgármester - aki a tüntetés alatt az irodájában tartózkodott - a demonstráció után lapunk megkeresésére azt mondta: korábbi állításait fenntartja.

- Mondataim a felszínre hozták a cigánysághoz kapcsolódó teljes problémakört - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy nem tartja magát rasszistának, a helyi roma lakosság életkörülményeinek javításáért eddig is és ezután is igyekszik mindent megtenni.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta azt is, hogy a nagy felháborodást kiváltó, a cigány asszonyok terhességével kapcsolatos ügyben - ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen, hiszen amióta az ügy nyilvánosságra került, számos konkrét, az általa elmondottakhoz hasonló esetről kapott telefonon új információkat. Arra a kérdésünkre pedig, hogy ha valóban előfordult Edelény körzetében olyan eset, amelyről korábban beszélt, azt miként tudja majd bizonyítani, a polgármester azt válaszolta: nem lesz könnyű, de bízik az orvostudományban.

Közleményben utasította viszsza Molnár Oszkár szavait a nyilvánosságra került beszédben megemlített település, Lak polgármestere. Berzeviczi Zsolt úgy fogalmazott: gyermekkora óta szülőfalujában él, tizenkilenc éve vezeti az önkormányzatot, de soha nem volt és jelenleg sincs információja olyan szörnyűséges esetekről, mint amilyenről Edelény polgármestere említést tett. Hasonló nyilatkozatot tettek térségi egészségügyi szakemberek is. (B. A.)

Több százan tiltakoztak Molnár Oszkár szavai ellen a polgármesteri hivatal előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.