Ősztől ezerrel több rendőr az utcán

Bajnai Gordon miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola ma délelőtti évnyitóján ismerteti a kormány új közbiztonsági csomagját. A Biztonság és rend program felállítja a településőrségeket, másfélszeresére növeli a rendészeti szakközépiskolákba felvehetők számát, és mintegy 600 millió forinttal támogatja a Nemzeti Nyomozó Iroda szélsőségesek elleni nyomozásait.

A Rendőrtiszti Főiskola mai tanévnyitóján ismerteti kormánya közbiztonsági programcsomagjának főbb elemeit Bajnai Gordon. A kormány már a tavasszal átfogó közbiztonság-javító programot indított Közbiztonsági háló néven, amelynek eredményeként több rendőr van azokon a településeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A rendőrség adatai szerint ezeken a helyeken javult is a közbiztonság.

A Biztonság és rend című dokumentum szerint másfélszeresére növelik a rendőrszakközépiskolákba felvehető hallgatók számát; szeptembertől 980-an kezdik meg tanulmányaikat, majd februártól még 200 keresztféléves diákot vesznek fel. Átalakul a rendőroktatás rendszere is. Marad a kétéves képzés, de a másodévesek az idén még csak három, jövőre már hat hónapot teljes egészében közterületi szolgálatban töltenek. Önálló intézkedésre nem lesz joguk, de járőrpárok tagjaiként teljes értékű rendőri munkát végezhetnek.

A jelenlegi ötszörösére, 300 főre növelik a roma fiatalok rendőrré válását segítő ösztöndíjprogramba bevonhatók számát.

A kormány bevezeti a szerződéses rendőr státusát is. E körben azok a legalább két éve nyugdíjba vonult rendőrök szolgálhatnának, akik nyugdíjuk mellett - legfeljebb a minimálbérnek megfelelő összegért - hajlandók például körzeti megbízottként dolgozni. A kormány úgy számol, hogy az intézkedések hatására októbertől ezerrel több rendőr lesz az utcán.

A közbiztonsági csomag részét képezi a Településőr program. Eszerint az önkormányzatok állami eszközökkel, központi forrásokból támogatva saját településrendészetet hozhatnak létre. A programtól a kormány egy európai értelemben vett önkormányzati rendészet létrejöttét várja.

Ott, ahol már működik közterület-felügyelet, minden felügyelő mellé legfeljebb két, településenként maximum 40 településőrt állíthatnak. Ez lehetővé teszi a közterület-felügyelői járőrözés megduplázását.

A kistelepüléseken, ahol nincs önálló közterület-felügyelet, egy-két önálló településőr munkába állítására lesz lehetőség. Mindezzel a tervek szerint megháromszorozódik az önkormányzati rendészeti kapacitás.

A jövőben a tervek szerint településőrök segíthetnek a jegyzőknek eljárni a kis értékű (20 ezer forintot meg nem haladó kárértékű) vagyon elleni szabálysértésekben. Mivel az ilyen jogsértések száma az utóbbi időben drasztikusan megnőtt, a kormány úgy döntött, hogy a jövőben a rendőrségnek is fel kell vennie ilyen ügyekben is a sértettek bejelentéseit.

2010-ben hatályba lép a szabálysértési nyilvántartásról szóló törvény, s attól kezdve már látható lesz, kik azok, akik kis értékű lopásokból és más, szabálysértési értékhatár alatti jogsértésekből élnek. A sorozatos, kis értékű lopások bűncselekménynek számítanak majd, tetteseik ellen a rendőrség jár majd el.

A polgárőrség jelentős támogatást kap jövőre is a központi költségvetéstől. Az idén eredetileg 230 millió forintot kapott volna, végül - döntően a romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozatal indokolva - 460 milliót és 150 gépkocsit kapott. Közvetlen állami támogatásra is számíthatnak azok a polgárőr-egyesületek, amelyek a helyi rendőrséggel egyeztetetten járőröznek.

Mindazonáltal egyébként pénzért a jövőben bármely cég és magánszemély csatlakoztathatja háza, üzlete, gyára biztonsági kameráit a rendőrség rendszerére. Így például rablás esetén a rendőrség gyorsabban reagálhat, mint ma.

A súlyosabb bűncselekmények hatékonyabb felderítése érdekében a kormány két részletben összesen 610 millió forinttal támogatja a Nemzeti Nyomozó Iroda személyi és technikai kapacitásának növelését a szélsőségesek és az extremizmus, valamint a high-tech bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

A Biztonság és rend program keretében 2010 tavaszáig a kormány (illetve maga a rendőrség) félmilliárd forintért telepít térfigyelő kamerákat, nagyobbrészt a fővárosban.

A Várba látogató turisták biztonságára is vigyáznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.