Büntetésből igazgatói szék

Politikai vihart kavart Debrecenben, hogy egy önkormányzati érdekeltségű cég élére szeptember 14-i hatállyal azt a Virág Lászlót nevezték ki, akit két éve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Virág fideszes politikusként követte el a bűncselekményt: 1998 és 2002 között a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke volt. A jogerős ítélet kihirdetésekor, 2007-ben már a városi tulajdonú Debrecen Airport Kft. vezetője volt, tisztségéről a másodfokú ítélet után lemondott.

A napokban Virág Lászlót az önkormányzati érdekeltségű AKSD Kft. ügyvezetői posztjára a cég taggyűlése egyhangú szavazással nevezte ki, a jelölés jogával a debreceni önkormányzati cégeket tömörítő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (DV Zrt.) élt. Megbízatása 2013-ig szól. Az AKSD Kft.-ben Debrecen városa kisebbségi tulajdonos.

Az MSZP önkormányzati képviselői, Zsiros Zsolt és Virág Zoltán szerint egyetlen ésszerű magyarázat van Virág ismételt megjelenésére a "városi húsosfazék" közelében, az, hogy a városban egy bűncselekményt elkövető, Fideszhez hű pártkatona "büntetésképpen" igazgatói széket és többmilliós fizetést kaphat. Emlékeztettek ugyanis arra: külön bája a történetnek, hogy Sásdi Andrásnak, a DV Zrt. elnökének - a Fidesz volt városi frakcióvezetőjének - is meggyűlt már a baja az igazságszolgáltatással: pár éve csalás bűntettében találták bűnösnek.

Az ügyről Mészáros József, a DV Zrt. általános és stratégiai igazgatója közleményt adott ki, amelyben azt írja: a büntetlen előéletű Virág László a feladatkör betöltéséhez szükséges erkölcsi bizonyítvánnyal, valamint megfelelő szakmai képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik. (Miután a Virág Lászlóra kiszabott jogerős bírósági ítéletet két évre felfüggesztették, így büntetlen előéletű maradt, s kaphat erkölcsi bizonyítványt - A szerk.) Hozzátette: Virág László a DV Zrt.-nél már bizonyította szakmai alkalmasságát, ezért az igazgatóság az ő személyét javasolta a taggyűlésnek elfogadásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.