Ütközőpontban az egyházi pénzek

A kormány jövőre nem ad pénzt hitoktatásra és a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő papok, lelkészek bérkiegészítésére - állítja Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és a fideszes Balog Zoltán.

Az egyházak az elmúlt években 3,3 milliárd forintot kaptak hitoktatásra és 1,5-1,7 milliárd közötti összeget az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken szolgálatot végző papok és lelkészek jövedelempótlékára. A jobboldali politikusok tegnapi tájékoztatójukon bemutattak egy dokumentumot, amely szerint e célokra egyetlen forintot sem szán jövőre a büdzsé egyházakat érintő tervezete.

- Nem a papságtól von el forrást a kormány, hanem az iskolai hitoktatást végző, ötezer családos embertől - jelentette ki Semjén Zsolt. - A kormány ismét azokat a vidéki közösségeket, szervezeteket akarja megfojtani, amelyek az emberekhez a legközelebb vannak - mondta Balog Zoltán, hozzátéve: az adatokat "felelősségteljes állampolgárok" juttatták el hozzájuk.

Reagálásában Szabó Zoltán MSZP-s politikus arra kérte az ellenzéki képviselőket: óvatosabban bánjanak a "minisztériumokból kilopott" dokumentumokkal. A parlament oktatási bizottságának elnöke hangsúlyozta: nem igaz, hogy a 2010-es költségvetésben nem lesz pénz hitoktatásra és a bérkiegészítésre. Más kérdés, hogy a 8-10 százalékkal csökkenő költségvetési bevételek miatt nyilván nem lehet azt mondani, hogy az egyházak finanszírozása egyetlen fillérrel sem csökken. A csökkenés várható mértékére, amely a jobboldali politikusok szerint több mint 26 százalékos lesz, Szabó nyilatkozata nem tért ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.