'Csak' nettó 85-90 milliárdot vonnak el az önkormányzatoktól

Rábólintott az MSZP-frakció a jövő évi költségvetés tervezetére, de még maradtak nyitott kérdések. Az önkormányzatoktól nem 120 milliárdot vonnak el, hanem 30-35 milliárddal kevesebbet. A közbiztonság ügye és az Út a munkához program az ideinél több pénzt kap.

Egyhangúlag támogatta a kormány költségvetési tervezetét az MSZP képviselőcsoportja - közölte tegnap Mesterházy Attila frakcióvezető, miután a szocialisták a büdzsé keretszámairól egyeztettek Bajnai Gordon miniszterelnökkel Oszkó Péter pénzügy-, Varga István gazdasági és Hónig Péter közlekedési miniszter részvételével. Bajnai a költségvetés nyertesei közé sorolta a közbiztonságot, az egészségügyet, illetve az önkormányzatokat. Ez utóbbi a meglepetés erejével hatott, hiszen korábban arról volt szó, hogy 120 milliárdot elvonnak innen.

- Csakhogy - mondta a miniszterelnök - az önkormányzatok költségvetése csökken ugyan, de kevesebb feladatot is látnak majd el, miközben nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak. Bajnai Gordon szerint ezért a terület bruttó 120 milliárdos vesztessége nem több, mint nettó 85-90 milliárd. A kormányfő bejelentette, hogy egy évre leállnak a hazai forrásokból finanszírozott beruházások, az EU-társfinanszírozás viszont nem.

Oszkó Péter az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón közölte: a közösségi közlekedéstől negyvenmilliárd forintot vonnak el, de a részletes intézkedési csomag még nem készült el. Közölte azt is, hogy az önkormányzatoknál a lényegi megtakarítás a hazai fejlesztések elhalasztásából származik, az elvont pénz egy másik része pedig "automatikus megtakarításból" áll, a bérekre rakódó terhek csökkenése az önkormányzatok mint munkáltatók számára is jelent ugyanis könnyebbséget. Bizonyos normatívákat is összevonnak, és a helyhatóságokra bízzák a felhasználásukat.

Oszkó Péter a részletekről szólván elmondta, hogy a közoktatásban nincs szó óraszám- vagy pedagóguslétszám-csökkentésről.

A zártkörű tanácskozáson a Népszabadság értesülései szerint Bajnai Gordon a büdzsét a stabilitás, a növekedés és a biztonság költségvetésének nevezte, és sikertörténetnek minősítette a krízisalapot. Bajnai elmondta, hogy idén a GDP 6,7 százalékos, jövőre 0,9 százalékos visszaesésével számolnak. A vállalt államháztartási hiány jövőre 3,8 százalék. Bajnai közölte továbbá, hogy a közbiztonságra több pénz jut, mint idén, egy-két héten belül bemutatják az ehhez kapcsolódó csomagot. Az egészségügy jelenlegi szerkezete további elvonásokat nem tesz lehetővé. Közölte, hogy az Út a munkához program több pénzt kap, az idei 97 milliárd után jövőre 117 milliárdot különítettek el. Ez az önkormányzatoknál is többletforrásként jelentkezik.

A frakcióülésen felszólaltak az önkormányzati munkacsoport részéről többen is, így Lamperth Mónika, Gy. Németh Erzsébet és Mester László is. Kompromisszumos megoldásnak tartják a nettó 85-90 milliárdos elvonást, de továbbra is látni szeretnék az önkormányzatoktól elvonandó feladatlistát - ez ugyanis még mindig nem végleges.

Végül a közösségi közlekedésről Bajnai Gordon azt mondta, hogy még nincs végleges döntés a negyvenmilliárdos elvonás részleteiről, de ígéretet tett rá, hogy az elvont pénzt "tartalékba" teszik, és a frakcióval egyeztetve döntenek a felhasználásáról. Bajnai ezzel együtt arról beszélt, hogy a MÁV-ban pazarlás és "sorra kihulló csontvázak" vannak. Megemlítette, hogy a MÁV-Cargo eladásából származó pénzt idén fel is éli a vállalat, ami további problémákat jelent.

A miniszterelnök beszédében szólt a lakáshitelesek helyzetéről is, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szabályozni kell a hitelközvetítés rendszerét. Ehhez szólt hozzá zárt ajtók mögött Karsai József, aki a bankok módszereit ostorozta. Mesterházy Attila azzal zárta le a vitát, hogy a frakció két héten belül külön tanácskozást tart a bankokkal kapcsolatosan.

A miniszterelnök a képviselőcsoport ülése után Oszkó Péter pénzügyminiszterrel és Mesterházy Attila frakcióvezetővel tájékoztatta a sajtót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.