Kékfrankkal fizethetnek Sopronban

Sopron és a régió gazdaságának élénkítését várják a Kékfrank elnevezésű utalványtól, amelyet, pénzhelyettesítő csereeszközként várhatóan az ősszel vezetnek be a városban.

Magánszemélyek és vállalkozások csatlakozásával Hami Európai Szövetkezet alakul Sopronban - tudtuk meg Perkovátz Tamás vendéglátó-ipari szakembertől. Elmondta: a szövetkezet egyenrangú tagjai az egymás közötti elszámolásoknál pénz helyett Kékfrank elnevezésű utalványt használnak majd.

Ez úgy keletkezik - fejtette ki Perkovátz Tamás -, hogy a szövetkezet százszázalékos fedezet mellett a magyar forintnak számszakilag megfelelő értékű utalványt hoz létre. Ez az első időben elektronikus formában ölt testet, a későbbiekben azonban papírlapon is megjelenik. A különböző címletek a Sopronhoz kötődő hírességek - így Liszt Ferenc, Haydn, Esterházy Pál, Kitaibel Pál, Lackner Kristóf, Pejacsevich László - portréját ábrázolják. Az utalványokat németül és horvátul is elnevezték, tekintettel a régióban élő kisebbségekre.

A szövetkezetnek bárki tagja lehet, aki tudomásul veszi az alapszabályt, s megvásárol 100 euró értékű részjegyet. A tagnak vállalnia kell, hogy fizetőeszközként elfogadja az utalványt, s forint-, valamint kékfrank számlát nyit a szövetkezet pénzügyeit bonyolító pénzintézetnél. Az adott bank a befizetett forinttal egyenértékű kékfrankot ír jóvá a tag utalványszámláján. A forintot a pénzintézet a szövetkezet központi számláján köti le.

Perkovátz Tamás a kékfrankkal történő, egymás közötti tranzakciók előnyének érzékeltetésére hangsúlyozta: ha nem utalvánnyal, hanem forintban történne az elszámolás, akkor csupán a forgalomban lévő pénznek az a része kamatozna, amely a bankban pihen. A kékfrank esetében azonban a teljes összeg, hiszen a kékfrank forintfedezete állandóan a pénzintézetben gyarapodik, csak az utalvány mozog. A tervek szerint a szövetkezeti tag hitel- vagy jelzáloghitel keretében is kékfrankhoz juthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.