Ékes Ilona, a melegek "gyógyítója"

A fideszes Ékes Ilona "gyógyíttatná" a homoszexualitást, a melegfelvonulást pedig betiltatná. Nem úgy a szintén fideszes Balog Zoltán: szerinte addig, amíg betartja a törvényt, mindenkinek joga van tüntetni.

Nem csupán ellehetetleníti a belvárosi közlekedést, de "veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a közerkölcsre is" - állítja Ékes Ilona fideszes képviselő, a parlament emberi jogi bizottságának tagja. A politikus a budapesti rendőrfőkapitánynak írt levelében a szeptember 5-re meghirdetett melegfelvonulás betiltását kéri. (A szélsőjobb ugyanezt akarja.) Kezdeményezéséhez civil szervezetek is csatlakoztak, mint a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége - ennek Ékes a tiszteletbeli elnöke -, a Nemzeti Pedagógus Szövetség vagy a Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete.

Az elmúlt években szélsőjobbos randalírozók támadtak a felvonulókra. A politikus mindebből arra a következtetésre jutott, hogy az általa provokatívnak minősített rendezvény az idén is az "ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne". Aggályait fokozza, hogy a demonstrációt ezúttal az iskolakezdés után tartják, így nagy a valószínűsége annak, hogy kiskorúak "akár felügyelet nélkül" kapcsolatba kerülnek a felvonulással.

Ékes Ilona szerint a rendezvény nem segíti a melegek iránti tolerancia növekedését, amelyet ő egészen másfajta módszerekkel lát megvalósíthatónak. Úgy véli, nincs genetikai bizonyíték arra, hogy a homoszexualitás az ember veleszületett tulajdonsága. Így lehetséges a "gyógyulás", az, hogy a melegek heteróvá váljanak.

Többszöri kérdésünkre, hogy betegségnek tartja-e a homoszexualitást, Ékes Ilona kitérő választ adott. Szerinte: mentális sérülés. Elmondta, hogy vannak pszichiáter és pszichoterapeuta ismerősei, akik készek közreműködni a melegek "gyógyításában". Neveket nem árult el, mondván, hogy a szóban forgó szakemberek a befolyásos "homoszexuális lobbitól" tartva nem szeretnék felfedni kilétüket.

Ékes Ilona előzőleg nem konzultált meleg-érdekképviseleti szervezetekkel, de nem egyeztetett saját pártjával sem. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke közlése szerint a magánvéleményét mondta el a melegfelvonulásról, a párt ehhez semmit nem kíván hozzáfűzni. Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság szintén fideszes elnöke a "melegek gyógykezeléséről" - a kérdés bonyolultsága miatt - nem kívánt röviden állást foglalni. Ami viszont a felvonulást illeti, szavaiból kiderült: nem ért egyet párttársa tiltó javaslatával. A tüntetőknek és ellentüntetőknek is joguk van megjeleníteni véleményüket, egészen addig, amíg betartják a gyülekezési törvény előírásait - mondta lapunknak. Hozzátette: a legnagyobb felelősség a rendőrséget terheli, hogy ideológiai és politikai szimpátiáktól függetlenül mindenkivel betartassa a jogszabályokat.

Közös nyilatkozatban állt ki tizenhárom ország budapesti nagykövetsége a melegfelvonulás mellett. "Támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget. Támogatjuk, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és a törvényeket betartva felvonulhassanak annak érdekében, hogy véget vessenek az őket érintő kérdések körüli csendnek"- közölték. A levél aláírói: az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.