Bächernek: Séta, higgadt fejjel

A magam és minden tisztességes szocialista politikus, pártaktivista nevében akkor is vissza kell utasítanom Bächer Iván személyünket illető vádjait, ha indulatát úgy elvontan érteni vélem. Nem tartom magam "hitvány, gyáva senkinek", sem írásaimmal, sem parlamenti munkámmal nem szolgáltattam okot ilyen minősítésre.

Legális kifizetőhelyen kívül egyetlen forintot sem vettem fel senkitől, korrupcióval legfeljebb "donorként", orvosi hálapénz formájában találkoztam. "Tömeggyilkosoknak", így Radnóti gyilkosának sem emeltem díszsírhelyet, nem is értem, milyen logika alapján vádolja ilyesmivel Bächer úr a szocialistákat.

Kiáltó aránytévesztésnek tartom, ha valaki - ahogy Bächer írja magáról - azért nem megy el egy antifasiszta tüntetésre, mert ott meglát "egy szocialista politikust". (Mivel az említett tüntetésen Szanyi Tibor és magam is részt vettem, nem tudom, melyikünk az "egy".) Az antifasiszta elköteleződés ezerszer fontosabb érték, mint egy parlamenti párt politikusával szembeni rokon- vagy ellenszenv.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy emberek kisebb-nagyobb közösségét kollektíven meg lehessen bélyegezni néhány, vagy akár sok képviselőjük tettei alapján: legyenek az illetők akár szocialisták, akár BKV-ellenőrök, akár cigányok, zsidók vagy felvidéki magyarok. Az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád, ezekben ítéljen a bíró. A jogilag nem büntethető, de erkölcstelen üzletekbe keveredett politikusoktól is mielőbb meg kell szabadulni. De aki személyében nem bűnös és jó okkal nem is gyanúsítható piszkos üzelmekkel, annak tisztességét becsületes ember nem vonhatja kétségbe. E tájon minden rémség a kollektív bűnösséggel kezdődött.

Ami a politikai következtetéseket illeti, ezekben Bächer Ivánt (és az írására reagáló "csalódott baloldaliakat") elvakítja az öngerjesztő, MSZP-ellenes indulat. Bächer még azt is soknak tartaná, ha az új parlamentbe öt szocialista képviselő bejutna, mások is a szocialista párt teljes megsemmisülését szorgalmazzák. Nyilván sohasem gondolkodtak el azon, hogy a magyar parlamentben ma is csak azok a pártok képviseltetik magukat, amelyek 1990-ben bejutottak oda. Sok kisebb baloldali párt indult az elmúlt öt választáson, de mindegyik sikertelenül. Infrastruktúra, társadalmi beágyazódás, vidéki aktivisták és szervezetek nélkül nehéz új pártot alapítani. A baloldali-alternatív pártok (mint a zöldek) még Nyugat-Európában, több évtizedes működés után is csak hat-nyolc százalékot tudnak elérni. Az MSZP szétverése hosszú, akár több évtizedes jobboldali egyeduralmat jelentene, amihez baloldali ember még pillanatnyi rosszkedvéből sem asszisztálhat. Aki nem a jobboldal totális uralmában érdekelt, annak az MSZP-n belül a teljes erkölcsi megtisztulásért, kívül pedig a megtisztuló MSZP iránti bizalom helyreállításáért kell dolgoznia. Aki ezt elmulasztja, annak semmilyen erkölcsi joga sem marad arra, hogy 2010 után a várható utálatosságokon keseregjen. Most és együtt még sok minden jóvátehető, megfordítható.

A szerző az MSZP tagja

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.