Szabolcsi háztetők, jégverés után

Lassan már csak elvétve találunk fóliával borított háztetőt Szabolcsban - jó ütemben halad a súlyos júniusi viharkárok helyreállítása.

Szabolcs megyét júniusban többször is elverte a jég. A legsúlyosabb károkat a 7-i, tornádószerű vihar mérte közel negyven településen 7648 lakóházra. Tetőket, ablakokat zúzott be, házfalak, kémények sérültek. A jégverés közintézményeket, templomtetőket, kocsikat, melléképületeket rongált meg, milliárdos károkat okozott a mezőgazdaságnak.

A kormány az első jégverés után hozott határozatot az állami kárenyhítés feltételeiről - ez a június 7-i vihar okozta károkra, és csak lakott ingatlanra vonatkozott. Kérelmet azok nyújthattak be, akiknek a kára meghaladta a 20 ezer forintot, a tető, a tűzfal, a kémény sérült, vagyis a lakhatás feltételeinek biztosítására vonatkozott a támogatás. Feltétel volt még, hogy akinek nem volt biztosítása, megkösse a szerződést. Ők a helyreállítási költségeik 60 százalékát kapják, számla alapján. A biztosítottak az önrész 80 százalékára igényelhettek támogatást. A helyreállítást szeptember 30-ig kell elvégezni, a jegyzők ekkor ellenőrzik a pénz felhasználását.

A feltételeknek végül a sérült 7648-ból 2197 ingatlan felelt meg, ezekre összesen 355 millió forint kárigényt nyújtottak be az önkormányzatok az Államkincstárnak. A pénz egy héttel később már a települések számláján volt. A Regionális Államigazgatási Hivatal nyíregyházi kirendeltségén Karászi József szakmai tanácsadó elmondta: a jegyzőktől folyamatosan kapott információk alapján a támogatások felét már kifizették az önkormányzatok az érintett lakóknak vagy előlegként - utólagos elszámolással -, vagy számla alapján. Ahol több száz ingatlan sérült - Kemecse, Nyírbogdány, Székely -, hogy gyorsítsák a munkát, előleget fizetnek.

Ahol kevesebb lakás károsodott, már az elszámolásoknál tartanak, így Beregsurányban és Márokpapiban is, ahol 40 lakás tulajdonosának 5,2 millió forintot fizettek ki. Mint megtudtuk, Márokpapiban az önkormányzatnak és az egyik lakosnak vitája van az egyik biztosítóval a kárösszeget illetően. Jándon mind a 23 érintett károsult megkapta a pénzt, összesen 2,3 millió forintot. Kiderült viszont, hogy Ilken, ahol tizenegy otthonra összesen 600 ezer forint kárenyhítési igényt nyújtottak be, még nem fizettek a lakóknak, mert nem mutatták be a biztosítási szerződést, ami feltétele a támogatásnak.

Alig néhány épület helyreállítása van még hátra Nyírbogdányban, ahol a legtöbb (970) ház sérült, ebből 439 tulajdonos jogosult összesen 97 millió forint kárenyhítésre. Balogh Tibor polgármestertől megtudtuk: a megrongálódott házak 95 százalékát helyreállították. A tanév is időben megkezdődik: az iskola új épületrészén kijavították a tetőt, a régi rész cserepezésével pedig szeptember elejére végeznek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat károsultak megsegítésére létrehozott letéti számlájára összesen 35 millió forint támogatás érkezett eddig, s ebből 30 millió az EMFESZ Kft.-től. A Nyírtasson gázerőművet építő cég 5-5 milliót - címzetten - Berkesz, Nyírtass, Nyírkarász és Nyírbogdány kárenyhítésére szánt, a többi elosztását a megyére bízta. A Máltai Szeretetszolgálat építőanyaggal, cseréppel, palával, illetve élelmiszercsomagokkal segíti a helyreállítást: eddig hárommillió forintot fordítottak adományokból erre a célra.

Tető-helyreállítás Nyírbogdányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.