A BKV-vezér tanácsadója a saját háziorvosa

Végkielégítési ügyekben aligha lehet tiszta a lelkiismerete a BKV felügyelőbizottsága minden tagjának - állítja Vitézy Dávid, a testület Fidesz által delegált tagja, aki azt mondja: az egyes szerződésekről, a több tízmilliós kifizetésekről nem tudtak, de meg is tettek mindent azért, hogy ne is tudhassanak.

Székely Gábor, az fb elnöke azt mondja: a mérlegben semmi nem utalt ilyen ügyekre, így nem is vizsgálódtak. A munkavállalói szerződések egyébként is a menedzsment és az igazgatóság hatáskörébe tartoznak, állítja, nem a bizottságra.

Kocsis István úgy ötvenmilliós végkielégítéssel távozhatna
Kocsis István, bkv-vezér

Az eddig nyilvánosságra került végkielégítési ügyek mindegyike a jelenlegi vezérigazgató, Kocsis István hivatalba lépése előtti időkhöz kötődik. Csakhogy a milliós béreket és tízmilliós végkielégítéseket tartalmazó menedzserszerződések kötésének gyakorlata az új vezérigazgató kinevezése után is folytatódott. A BKV-vezető korábbi munkahelyeiről, így a Paksi Atomerőműtől vagy a Magyar Villamos Művektől (MVM) jött bizalmasait is előnyös szerződéssel hívta a közlekedési vállalathoz. Információink szerint dr. Szenkovits Adeodátot, akiről azt mondják, Kocsis háziorvosaként is tevékenykedett, vezérigazgatói főtanácsadóként helyezték el a BKV-nál, havi egymilliós fizetéssel, amit 120 százalékos prémium egészít ki. Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató az MVM-csoporthoz tartozó atomerőműnél dolgozott korábban, a BKV havi 1,2 millió forintot fizet neki, s 120 százalékos prémiumot. A cégnél február óta dolgozó Priegl Gábor értékesítési főosztályvezető fizetése havi egymillió, plusz százszázalékos prémium. Guba János, aki korábban a MVM egyik leányvállalatát vezette, most a BKV 4-es metrót felügyelő projektigazgatóságnál igazgatóhelyettes, ugyancsak egymillió feletti havi fizetésért. Az említett vezetők szerződése egyébként - a vezérigazgatóéhoz hasonlóan - határozott idejű, 2013. augusztusig szól, szerződésbontás esetén egyévi bérnek megfelelő végkielégítést és titoktartási címen négy hónapi fizetést kapnának.

Maga Kocsis István úgy ötvenmilliós végkielégítéssel távozhatna, ha simán felmondanának neki. A cégvezető egyébként 2008. szeptember 1-jétől 2009. február 1-jéig - már a BKV vezérigazgatójaként járó hárommilliós fizetése mellé - felvette a Magyar Villamos Művektől neki járó végkielégítés esedékes részleteit is, havi 2,7 millió forintot, illetve az ötmillió forintra rúgó prémiumot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.