Gyurcsány újra a szocialista fedélzeten

Várhatóan az Egyesült Államokból kérnek fel kampánytanácsadót a választási felkészülésre a szocialisták - értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, a Táncsics Alapítvány elnökeként Gyurcsány Ferenc is érdemi részese lesz a folyamatoknak.

Már több mint másfél hónapja elkezdte a választásra való felkészülést az MSZP. Készül a program is, amely egyfelől választ kíván adni arra, hogy mivel folytatná kormányon a szocialista párt, illetve milyen válaszokat kész adni a válság utáni időszak problémáira a baloldal. A végleges programot a november végére, illetve december elejére tervezett kongresszus fogadja majd el, ezt szakmai és társadalmi vitasorozat előzi meg. Ugyancsak a kongresszuson nevezik majd meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

A szocialista párt operatív irányítását ellátó országos választási bizottság (ovb) már kialakította a személyre szabott munkamegosztást - ennek egyik következménye, hogy a jelöltek felkészítésével foglalkozó Ficsor Ádám távozik titokminiszteri posztjáról. Várhatóak még további miniszteri távozások, de - mint azt Lendvai Ildikó pártelnök megerősítette - csak a költségvetés elfogadása után. Az ovb kibővítéséről a választmány dönt a hónap második felében.

A választási felkészülésben érezhetően összezárják soraikat a szocialisták - ez elsősorban Lendvai Ildikó aktív konszenzuskeresésének köszönhető. A Népszabadság információi szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is szerepet vállal a felkészülési folyamatban, részt vesz például a párt belső fórumain, tanácskozásain - elsősorban az MSZP alapítványa, a Táncsics kuratóriumi elnökeként.

Emlékezetes, Gyurcsány azután kapta meg az évi ötszázmilliós támogatással számoló alapítvány vezetését, hogy a kormányfői poszt után a pártelnökségről is lemondott. Az átadás-átvétel már megtörtént (korábban Lamperth Mónika irányította a szervezetet), Gyurcsányt hivatalosan is bejegyezték kuratóriumi elnökként. Úgy tudjuk, hogy a volt kormányfő feladata elsősorban a tudományos és nemzetközi holdudvar "kezelése és mozgósítása", de számítanak rá a bázis- és hálózatépítésben is - különös tekintettel arra, hogy Gyurcsány támogatottsága a párt tagságában még mindig jelentős. A volt miniszterelnök jelenleg szabadságát tölti, de információink szerint többször is egyeztetett már Lendvai Ildikó pártelnökkel - aktívabb szerepvállalása szeptember környékén várható.

Ami a kampányfelkészítést illeti: az MSZP-ben azzal számolnak, hogy rövid, de annál intenzívebb kampányidőszak lesz. Lapunk értesülései szerint az MSZP külföldi tanácsadó bevonását is tervezi az Egyesült Államokból. Ez nem lenne újdonság, korábban Bill Clinton volt amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő tanácsadóival is együtt dolgoztak. Az MSZP hosszú ideig az izraeli Ron Werber tanácsait követte, a szakértő közreműködésével nyerték meg például a 2002-es választást. Werbert később a politikai túloldalról sokat támadták és a szocialistákkal is "véleménykülönbségei" adódtak a 2004-es EP-kampány során, ezért végleg elváltak útjaik.

Gyurcsány Ferenc egy csepeli lakossági fórumra érkezik 2006. július 5-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.