Ficsort 2030-ban érdekelné akár a miniszterelnök-jelöltség is

Távozik a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri posztról Ficsor Ádám. A politikus szerint, ha a baloldal hívja, menni kell.

- Önként döntött a távozás mellett?

- Aki ismeri a politikai életet, az tudja, hogy a személyes szerepvállalásáról mindenki maga dönt. Baloldali politikusként igazi feladatunk azzal van, hogy felkészítsük a pártot és a teljes baloldalt arra, hogy versenyképes legyen a következő választáson. Elfogadtam Lendvai Ildikó arra vonatkozó ajánlatát, hogy segítsem a jelöltek felkészítését. Tisztességes politikusnak, aki sokat köszönhet a baloldalnak, nem szabad mérlegelnie, ha hívják, menni kell. Döntésemből pedig egyenesen következett, hogy a miniszteri munkámról le kell mondanom; erről a kormányfővel is egyeztettem. Szerettem ezt a munkát, korrekt és támogató partnerekre találtam a szolgálatoknál, remélem én sem okoztam csalódást.

'A megbízásomat teljesítettem'

- Az MSZP kongresszusán még arról beszéltek, hogy a költségvetés elfogadása után lép ki néhány miniszter a kormányból. Ön azonban már szeptember 14-én távozik. Miért nem várta meg a büdzsé megszavazását?

- A kampányra való felkészülés hosszabb folyamat, és már most feladatokat ad. Ami a szolgálatok költségvetését illeti, a pénzügyminiszterrel a főbb kérdésekben már megállapodtam. Úgy fogom elhagyni ezt a területet, hogy költségvetési szempontból minden rendben legyen. Amikor elvállaltam a miniszterséget, Bajnai Gordon azt mondta: elsődleges feladatom a szolgálatok távoltartása a politikától. Az elmúlt hónapokban nem is keletkeztek hangos botrányok a szolgálatok körül.

- Az UD Zrt.-ügy?

- Ez "örökölt". Aki figyelte a működésemet, láthatta: mindig a konszolidáció oldaláról közelítettem az ügyekhez. Egyébként mindazokat a nyilatkozatokat, amelyeket ezzel kapcsolatban tettem, fenntartom. Szégyenkeznivalója Demeter Ervinnek van.

- Ha már őt említi, a Fidesz volt titokminisztere Mit visz magával Ficsor a titkosszolgálatoktól az MSZP kampányába? címmel tartott önt támadó sajtótájékoztatót. Mit visz?

- Bizonyára sok mindent lehetett vitatni az elmúlt hónapokban nyújtott szakmai teljesítményemben. Azt azonban nem lehet megkérdőjelezni, hogy maximális tisztességgel, a politikai, erkölcsi és jogi sarokpontokat betartva dolgoztam. Ha Demeter Ervin vádaskodik, tegyen mellé bizonyítékokat. Semmi olyasmit nem "viszek", amire ő gondol. A Fidesz-kormány idején volt divat az, hogy a pártvezetés összefért a titkosszolgálatokkal. Nálunk nem.

- Nem volt kár pusztán ezért az öt hónapért elvállalni ezt a kényes posztot?

- Nem. Büszke vagyok arra, hogy a Bajnai-kormány tagja lehettem. Ez a kabinet fontos lépéseket tett meg, és büszke vagyok, hogy ezek megszületésénél jelen lehettem és segíthettem. A miniszterelnöktől kapott megbízásomat teljesítettem.

- Most viszont beszáll az MSZP választási felkészülésébe, holott a közvélemény-kutatási adatok szerint a szocialistáknak nincs túl sok esélyük a folytatásra. Vesztesnek látszó ügy mellé is büszkén áll?

- Hiszek abban, hogy pályára kifutni csak a győzelem akarásával szabad. Hiszek abban, hogy emelt fővel járhatunk az elmúlt négy év erőfeszítései után. Abban pedig biztos vagyok, hogy hosszú távon más, árnyaltabb megítélése lesz e mostani korszaknak. Azon kell lennünk, hogy ez a táv lerövidüljön. Az emberek rá fognak jönni, hogy a másik oldalon a gyűlölet napszámosai vannak. Nem fogják elhinni, hogy egy olyan párt képes a kormányzásra, amely a gyűlölködésen túl csak a "nem" szót tudja kimondani. Függetlenül a 2010-es választások kimenetelétől, kötelességünk fenntartani a baloldal kormányzóképességét, ami hitelességet, tisztességet is jelent.

- Más miniszterek is kilépnek a kabinetből?

- Hogy kinek milyen feladatot szán a pártelnök, és hogy az illető azt össze tudja-e egyeztetni a miniszteri munkájával, személyes döntés lesz. Én meghoztam a magamét.

- Ősszel elnökségi tisztújításra készülnek. Ambicionál pártbéli funkciót?

- Nem vagyok biztos abban, hogy egyáltalán lesz tisztújítás. Ehhez ugyanis alapszabályt kell módosítani, ahhoz pedig kétharmados többség kell. Sok minden történik még addig. Ami engem illet, a mostani döntésem is azt mutatja: engem nem a poszt, hanem a feladat érdekel.

- Párton belül a húszas éveinek közepétől betöltött agrárügyi szakállamtitkársága idején sokan mondták: "Ficsor még sokra viszi". Nem gondolja, hogy a titokminiszteri öt hónap megakasztotta politikai karrierjét?

- Nem hiszem, sőt. Szerénytelenségnek tűnhet, de az elmúlt években a kormányzati munka sok területén dolgoztam vezetőként és a visszajelzések alapján talán mondhatom, nem vallottam kudarcot. De a politikában évtizedekre előre kell tervezni.

- Akkor találkozunk még Ficsor Ádámmal?

- Most, hogy így rákérdez: a 2030-as miniszterelnök-jelöltség érdekelne. De addig még van némi dolgom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.