Pákh Imre, a befektető

Az őssejt-ügy kapcsán gyakran emlegetett amerikai üzletember, Pákh Imre Munkácson született 1950-ben, anyja főkönyvelő volt, apja sírkövességgel foglalkozott. Leningrádban végzett 1972-ben arab szakon, s az első adandó alkalommal elhagyta a Szovjetuniót. 1979-ben szerzett közgazdász diplomát a New York Egyetemen, neje egyidőben a Bank of New York kelet-európai üzletekért felelős alelnöke volt. A nyolcvanas években már saját cége van. Kemikáliával és fémkereskedelemmel foglalkozik, gyárakat létesít. Ezt a kilencvenes években fölszámolja, s a biotechnológia felé veszi az irányt. Erről így nyilatkozott korábban a Népszabadságnak: "Az őssejt-kutatás a XXI. század legnagyobb üzleti lehetősége".

A műgyűjtést ikonokkal kezdte a leningrádi években, s lett belőle tekintélyes Munkácsy-gyűjtő, kollekcióját több éve utaztatja a Kárpát-medence térségében. A debreceni Déry Múzeumban kiállított Golgota is az ő tulajdonában van, a művet 2016-ig ellenszolgáltatás nélkül letétbe helyezte. Pákh Imrét 2006-ban "művészeti értékeink széleskörű megismertetéséért, a kultúra önzetlen támogatásáért" tisztikereszttel tüntették ki.

Pákh Imre
Pákh Imre, Kovács Bence felvétele, 2009-07-30,

"Sohasem tagadtam, hogy jobboldali vagyok" - nyilatkozta évekkel ezelőtt a HVG-nek. Ez abban az időben volt, amikor Keller László azt állította róla: hungarista, maffiózó üzletember, orosz-ukrán kapcsolatai pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Mindennek hátterében az állt, hogy a műgyűjtés mellett volt egy másik szenvedélye is: Torgyán József tanácsadójaként működött, szervezte a kisgazda pártelnök amerikai útját, s pénzelte a Belgrád-rakpart könyv- és lapkiadással kapcsolatos projektjeit. "Jóska családi barát volt, a szüleink ismerték egymást" - mondta Pákh.

Pákh Imre édesapját Yuliy Baltaytis kezelte Barbadoson. A karibi szigetvilágból a "fiatalítással" és gyógyítással foglalkozó Institute of Regenerative Medicine (IRM) társaságnak brit oknyomozó újságírók riportja után kellett távoznia 2006-ban. A Kijev környéki "őssejt fekete iparág" és egy harkovi kórház gyanús csecsemőhalálozási statisztikája szemet szúrt a barbadosi kormánynak is, írta a HVG 2008 őszén.

- Nálunk már a szovjet időben, évtizedekkel a Nyugat előtt megindult az őssejt-kutatás alapjainak lerakása - mondta lapunk kérdésére az ukrán tudományos akadémia harkovi kriobiológiai, kriogyógyászati intézetének egyik, név nélkül nyilatkozó munkatársa lapunk kérdésére. Ezt az intézetet jelölték meg újságcikkek az őssejt-preparátumok egyik beszerzési forrásaként. Erre vonatkozó érdeklődésünkre a munkatárs nem kívánt válaszolni. De azt megerősítette: az intézet egyik részlege olyan mélyhűtött biopreparátumokkal foglalkozik, amelyeket embriókból, méhlepényekből állítanak elő. Yuliy Baltaytis professzor neve cikkek ezreiben bukkan fel. Egy hasonló profilú amerikai laboratórium (vezetője Jeanne Loring, aki körülbelül tíz éve foglalkozik őssejt-kutatással) által indított honlap szerint a négy, leginkább "kétes szervezet" egyike, a Vita Nova, Baltaytis nevéhez köthető. A honlapon megjelölt másik három is - így vagy úgy - kötődik az "ukrán szálhoz", állítja ez a laboratórium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.