UD-ügy a Fidesz, a Mol és az OTP ellen?

- Az UD-hadművelet valójában nem az MDF-ről, nem is rólam szólt. A fő csapást minden jel szerint a Fideszre, az OTP-re és a Molra mérték volna, az MDF-ügy csupán mellékszál ebben a játszmában - mondta keddi sajtótájékoztatója után a Népszabadságnak az MDF-ből épp az UD-ügy kapcsán kizárt Almássy Kornél.

- Az igazság a jelek szerint nem várja meg a kormányváltást, az UD-hadművelet feltételezhető kitervelői és végrehajtói lassan távoznak posztjukról - mondta kedden, sajtótájékoztatón Almássy Kornél, az MDF-ből kevéssel az UD-botrány kirobbanása után kizárt, ezért ma már független parlamenti képviselő. Almássy emlékeztetett rá, hogy már nem Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, és szeptemberben távozik posztjáról Laborc Sándor, az NBH főigazgatója is. Almássy úgy vélte, nem tisztulhat meg sem a magyar közélet, sem a politikai elit, ha nem távoznak a hivatalukból a rendszerváltozás utáni politikatörténet eddigi legnagyobb botrányának kitervelői és végrehajtói, valamennyien.

A független képviselő felszólította Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy távolítsa el posztjáról Iváncsik Imrét, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt, és szólítsa fel Oszkó Péter pénzügyminisztert arra, hogy a Nemzeti Vagyonkezelőből küldjék el "a botrány elől oda menekített" Szilvásy Györgyöt. Almássy azzal érvelt Iváncsik menesztése mellett, hogy "ő volt az, aki a sajtó nyilvánossága előtt tagadta, hogy
a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) felvétele került volna Dávid Ibolyához".

- Ezt a felvételt azután az MDF elnöke a megzsarolásomra használta fel - tette hozzá Almássy Kornél, majd emlékeztetett rá, hogy a Legfőbb Ügyészség már tavaly novemberben megállapította: senki sem figyelte meg Dávid Ibolyát. Ő ellenben "rendelkezett lehallgatott telefonbeszélgetést tartalmazó CD-vel, amit jogellenesen használt fel".

Almássy emellett felszólította a miniszterelnököt: érje el a szocialistáknál, hogy az őszi parlamenti ülésszak kezdetén ne akadályozzák meg Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését, azaz tegyék lehetővé, hogy az UD-ügyben játszott szerepük miatt megindulhasson ellenük a büntetőeljárás.

Almássy - bár mint mondta, nehéz az ilyen ügyet forintosítani - milliós kártérítési perre készül Dávid Ibolya ellen mindazért, amit az UD-ügy kapcsán ellene - szerinte - elkövetett. Minden bizonnyal pert indít Herényi Károly ellen is egyes nyilatkozatai miatt.

Kérdésekre válaszolva Almássy elmondta: az UD-botrány kirobbanása óta azok, akiket az MDF-ből kizártak, illetve kiléptek, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) bázisán politizálnak. Mindent elkövetnek, hogy együtt tartsák a távozni kényszerülteket, új politikai szerveződés létrehozása azonban, mint mondta, egyelőre nem aktuális. Rámutatott azonban, hogy a 2006-ban alakult 11 fős frakcióból már csak négyen állnak ki a Dávid Ibolya nevével fémjelzett politika mellett.

A Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy szerinte valójában miről szólt az UD-ügy, Almássy emlékeztetett rá, hogy a botrány akkor robbant ki, amikor az SZDSZ nyíltan megfenyegette a nagyobbik kormánypártot, hogy nem szavazza meg a "létfontosságú" törvényeket, vagyis megbuktatja a Gyurcsány-kormányt. Az MDF elnöke ekkor mentőövet dobott Gyurcsány Ferencnek azzal, hogy bejelentette, nyílt szavazást fog kezdeményezni az SZDSZ által lebegtetett ügyekben. Ám ha változik az MDF elnökének személye, márpedig Almássy szerint 2008 szeptemberében ha nincs az UD-botrány, legyőzte volna Dávid Ibolyát, s a fórum nem áll Gyurcsányék mellé, az SZDSZ tovább zsarolhatta volna a kormányt és a szocialistákat, vagy a kabinet megbukik már az első szavazáson.

- Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az UD-ügy kapcsán támadták a Fideszt, az OMV-vel csatázó Molt, amelynek az elektronikai védelmi rendszerét történetesen épp az UD Zrt. erősítette meg. És akkor még nem beszéltünk az OTP részvényei elleni külső és belső támadásokról. Megítélésem szerint a fő csapást az UD-hadművelet kiagyalói elsősorban a Fideszre, majd a Molra és az OTP-re akarták mérni. Mi, azaz az MDF és jómagam, csak mellékszereplői voltunk ennek a játszmának. Főszereplőkké szeptember végi kiállásunkkal váltunk.

Budai Bernadett kormányszóvivő Almássy sajtótájékoztatójára reagálva azt közölte: Bajnai Gordon nem lát okot Iváncsik Imre menesztésére.

Az MDF közleményében arra kérte Almássy Kornélt, ne váljon az ügyészség és az UD Zrt. szóvivőjévé. Már csak azért sem, mert ha igaz lenne az állítása, amely szerint ő semmit nem tudott erről az ügyről, akkor "nem állna ki ilyen magabiztosan üvöltözni és vádaskodni más emberek kárára". "Almássy Kornél már egy éve játssza a ráosztott mikrofonállvány-szerepet, ahelyett hogy tisztázná magát a lehallgatási ügyben. Például miért nem a megfigyelési tényállásban Csányi Sándortól engedélyt kérő UD Zrt.-s Tóth Jánost pereli? Mérhetetlenül unalmas, hogy lebukása óta, azaz csaknem egy éve Almássy Kornél ugyanazt az elhasznált gittet rágja, mint feltételezett cinkostársai, amivel saját sötét dolgairól próbálja elterelni a figyelmet", írta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője és elnökségének tagja.

Almássy szerint Dávid Ibolya mentőövet dobott Gyurcsány Ferencnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.