Kövér László olyat mondott, amilyet nem szokott

"Talányos" - ezt mondták lapunknak fideszes politikusok Kövér László egyik, a Hír Tv-ben mondott, lapunk által is idézett kijelentéséről.

A Fidesz választmányának elnöke - aki az elmúlt években rendszeresen és nem túl válogatott szavakkal illette a Gyurcsány-kormányt - a Péntek 8 című műsorban a számonkérés és a gyanús ügyletek kivizsgálása kapcsán azt mondta: az már a magyar jogállamiság hitelességének a próbatétele is lesz, hogy ezek az eljárások milyen messzire jutnak. "Vegyük le egy kicsit a túl nagy felelősséget a politikusok válláról! Az, ami ma Magyarországon van, nem néhány száz vagy néhány ezer politikusnak a keze munkája. Nem azért alakult így, mert voltak ostoba vagy gazember politikusok kormányon vagy ellenzékben. Hanem azért, mert mi, magyarok - nem megegyezéses alapon persze -, közösen ide juttattuk a dolgokat."

Kövér László
Kövér László

Kövér Lászlót nem tudtuk elérni. Fideszesek szerint viszont nyilatkozata nem arról szól, hogy valamennyien felelősek lennénk az ország gazdasági "tönkretételéért". - Inkább arról - értelmezte az egyik befolyásos képviselő Kövér László kijelentését -, hogy a magyar politikában a súlyos hibáknak sem volt következményük.

Giró-Szász András politikai elemző is úgy véli, hogy az idézett Kövér-nyilatkozat nem írja felül a rendszeresen hangoztatott Fidesz-vádakat, vagyis hogy az elmúlt hét év során a szocialisták tönkretették az országot, "éllovasokból sereghajtók lettünk". - Inkább úgy lehet értelmezni, hogy az egész magyar társadalomban kódolva van a "kiskapuk" keresése, s problémák vannak az adómorállal, a jogkövetéssel általában - mondta a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

- Ez nem kommunikációs fogás volt, hanem "kicsúszás" - Kiszelly Zoltán politológus szerint Kövér László "egy őszinte pillanatában olyat mondott, amilyet nem szokott". De ahol mindenki felelős, ott senki sem az. Politikai öngyilkosság a Fidesz részéről - akár elvonatkoztatva is - "mindannyiunk" felelősségéről beszélni. Ha sok ilyen hangzik el, az biztosan eltávolítja a Fideszt a földcsuszamlásszerű választási győzelemtől - tette hozzá a politológus. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.