Balatoni veszélyek melegben

Telt ház van a hőségben a balatoni strandokon, így egyre több munkájuk akad a vízi mentőknek. A strandolók többsége fittyet hány a fürdőzés írott és íratlan szabályaira.

- Csak egy-két felest dobunk be két mártózás között! Ugyan, mi bajunk lehetne!? - legyint a balatonfenyvesi strand egyik büféje előtt fürdőnadrágban italozó férfi, amikor arról kérdezem, jó ötlet-e a kánikulában pálinkázni. Aztán nagyot kortyol a feleseket "kísérő" söréből, és derűsen hozzáfűzi: - Még az orvosok is azt tanácsolják, hogy a hőségben sok folyadékot kell inni!

A büfésortól néhány méterre fiatalokból álló társaság sütteti-égeti magát a napon, hogy aztán néhány perc múltán már egymással versenyt futva vessék magukat a hűsítő habokba. Nem sokkal odébb az egyik lépcsőről nagyot kurjantva, szaltóval ugrik a derékig érő vízbe egy srác. Közelében három-négy éves gyerekek lubickolnak önfeledten - felnőtt kísérete és úszógumi nélkül. Mindeközben bent a mélyvízben egymást érik a vízibiciklik.

Erősen italozó strandolók, felügyelet nélkül fürdőző gyerekek, virtuskodó kamaszok, a parttól túlságosan eltávolodó vízibiciklik - negyedóra sem kell ahhoz, hogy megállapítsuk: a nagy kánikula idején telt házas balatoni strandon sokan fittyet hánynak a fürdőzés írott és íratlan, elemi szabályaira.

Az ötven balatoni strandon szolgálatot adó, hat bázist és nyolc speciális motorcsónakot működtető Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szerint a szélcsendes, kánikulai melegben is legalább annyi veszélyt rejt a Balaton, mint viharban. Mindezt számokkal támasztja alá Tar Mihály, a VMSZ szóvivője: tavaly nyáron a főszezonban heten fulladtak a vízbe, közülük ketten haltak meg viharban, öten meleg, szélcsendes időben veszítették életüket. Óvatosságra intő jel, hogy a VMSZ tavaly közel kétszáz esetben mentett ki közvetlen életveszélyben lévő embereket, s a bevetések túlnyomó többségére kánikulai napokon történt.

A korábbi évek tendenciái az idén is folytatódnak: csak az elmúlt napokban többtucatszor kellett bevetésre indulniuk a vízi mentőknek, s ennél is több esetben előzték meg a bajt azzal, hogy még időben figyelmeztették a strandolókat.

A VMSZ tapasztalatai szerint a leggyakoribb baleseti ok az, hogy felhevült testtel ugranak a vízbe az emberek, roszszul lesznek, elájulnak. Továbbra sem ritka, hogy ittas fürdőzőkön kell segíteni, mert az alkohol miatt, különösen a nagy melegben eltompulnak, koordinálatlanabbá válnak. És hiába ad ki évről évre figyelmeztetéseket a VMSZ, még mindig gyakori, hogy felügyelet nélkül hagyott kisgyermekek kerülnek bajba. Ennek kapcsán egy közelmúltban történt, szerencsés kimenetelű esetet elevenít fel a VMSZ szóvivője:

- Az északi part egyik strandján egy házaspár térdig érő vízbe, úszógumival engedte be ötéves gyermekét. Ám nem figyeltek a kislányra, s amíg ők a parton egy baráti társasággal beszélgettek, a gyerek elesett, kicsúszott az úszógumiból, vizet nyelt és elmerült a sekély vízben. A strandon szolgáló vízi mentő figyelmét szerencsére felkeltette az üresen lebegő úszógumi. Még időben vette észre a kislányt, akit az utolsó pillanatokban emelt ki a vízből. A szülők minderről csak akkor értesültek, amikor visszavitte hozzájuk a gyereket.

Gyakori baleseti ok, elsősorban a kamasz fiúk körében, a virtuskodás. Tipikus példája ennek, amikor a sekély vízbe is fejest ugranak, hogy fitogtassák ügyességüket. Az elmúlt években nem egy esetben vezetett tragédiához a vagánykodás. Néhány hete Balatonszepezden négy, kalandot kereső, ittas fiatal egy éjjel elkötött egy vízibiciklit. Csak épp azt nem vették észre, hogy az egyik szelepét éjszakára kinyitotta a tulajdonosa, hogy kifolyhasson a járműtestből a víz. Így a vízibicikli a parttól néhány száz méterre elsüllyedt, s négy fiatal közül csak háromnak sikerült kijutnia a partra.

Félszáz balatoni strandon ügyelnek vízi mentők a fürdőzőkre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.