Szétrebbennek a szabad madarak

Közvetlenül megválasztása után több ügyben is válaszkényszerbe került az SZDSZ elnöke. Számot kell adnia a tömeges kilépésekről, s korábbi cégei által igénybe vett állami támogatások miatt.

Több tekintélyes alapító tag hétfői kilépése után tegnap újabb SZDSZ-esek jelezték, hogy elhagyják a pártot. Két megyei elnök, Novák Éva (Borsod) és Jüttner Csaba (Szabolcs) már az elnökválasztás előtt döntött, de csak most hozták nyilvánosságra. Novák Éva az Észak-Magyarországnak azt nyilatkozta, hogy már március 2-án le akart mondani, de Fodor Gábor arra kérte, maradjon az EP-választásokig. Már nem várhatott tovább, miután - bár mindhárom elnökjelölt békét ígért a kampányban - "olyan harcot indítottak, amire még nem volt példa az SZDSZ-ben".

Jüttner Csaba - Vásárosnamény polgármestere - a hétvégi küldöttgyűlés előtt vált meg tisztségétől, most a kilépését is bejelentette. Az MTI értesülése szerint azért mondott le, mert egyik pártelnökjelöltet sem tartotta alkalmasnak.

Kilépett az SZDSZ-ből a párt négy erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, köztük Koromzay Annamária alpolgármester. Döntésüket nem indokolták, mert "nem akarnak senkit megbántani" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Molnár István, a kilépők egyike.

Hétfőn 12 alapító tag jelentette be, hogy távozik az SZDSZ-ből: Konrád György, Hodosán Róza, Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Iványi Gábor, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit. Az ATV Híradójának értesülése szerint az elnökválasztás óta csaknem százan léptek ki az SZDSZ-ből - a pártszékházba viszont információnk szerint eddig csak tucatnyi kilépő nyilatkozat érkezett.

Retkes Attila a tömeges kilépésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta a Népszabadságnak: nagyon sajnálja az alapító tagok kilépését; többük munkásságát nagyra tartja, különösen Konrád Györgyét, akinek "a regényein nőtt fel", illetve Iványi Gáborét, aki karitatív tevékenységével kivívta az egész társadalom elismerését. - Döntésük egy hosszú folyamat végállomása lehetett, hiszen többségük évek óta nem politizált már aktívan az SZDSZ-ben. Kilépésüket ezzel együtt fájdalmas gesztusként értékelem, mivel úgy érzem, velük értékközösségben élek, példaképeim voltak - tette hozzá.

Több kilépővel Retkes személyesen beszélt, és elmondása szerint azt mondták neki, hogy nem vele van gondjuk. Arra a felvetésünkre, hogy akkor a kilépők vajon miért írták azt, hogy az új vezetőséggel - különösen annak "megosztó stílusával" - nem kívántak közösséget vállalni, a pártelnök azt válaszolta: "tisztelem őket annyira, hogy ne szálljak velük értelmetlen vitába; felteszem, nem ismerték meg kellő árnyaltsággal az új SZDSZ programját".

A megosztó stílussal kapcsolatban Retkes fontosnak tartotta leszögezni, hogy csak egyetlen emberrel, Kóka Jánossal van problémája, de vele sem személyes jellegű. Nem a frakcióvezető személyét, hanem az általa képviselt politikát kifogásolja, mivel úgy gondolja, a Kóka pártelnöksége idején hangoztatott "pannon pumától" egyenes út vezetett a 2 százalékos EP-választási eredményig - ezért szólította fel lemondásra őt, de tőle sem azt kérte, hogy távozzon a pártból, hanem csak azt, hogy mondjon le tisztségéről. (Ha nem tenné meg, fegyelmit indít ellene, aminek a vége kizárás is lehet - a szerk.)

A pártelnök egy másik kínos ügyben is magyarázatra kényszerült. Egy hétfőn, a "Checkpoint Charlie" blogban megjelent bejegyzés szerint Retkes Attila cége az elmúlt években 145 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) úgy, hogy Retkes közben az NKA zenei szakmai kollégiumának tagjaként bele tudott szólni a döntésekbe. (Retkes a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft., valamint a Metropolitan Media Kft. ügyvezetője, a Gramofon című - szintén NKA-támogatásban részesült - lap főszerkesztője.) Retkes közölte: a névtelen blogbejegyzés tele van hazugságokkal, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

- Pártelnökké választásomig egy nonprofit zenei kiadót vezettem, amely folyóiratkiadásra, koncertrendezésre szabályosan pályázott az NKA-nál, sok száz más vállalkozáshoz hasonlóan. 2001 óta összesen 47 millió forint támogatást nyertünk el, amit minden esetben szabályos szakmai, pénzügyi beszámolóval igazoltunk - mondta az SZDSZ vezetője, hozzátéve, hogy a kiadótól nem vesz fel fizetést, amióta pedig 2008-ban az NKA zenei kollégiumának tagja, a jogszabályoknak megfelelően nem vett és nem is vehetett részt cégei pályázatainak elbírálásában. Amúgy kollégiumi tisztségéről és a két cég ügyvezetőségéről is lemond.

- Szomorúnak tartom, hogy egy névtelen blogbejegyzés alapján indulhat ellenem lejárató kampány, bár tulajdonképpen nem is olyan nagy baj, legalább pártelnökségem kezdetén kiderült, mire számíthatok - mondta.

Retkes nem döntött a saját támogatásáról

Retkes Attila nem vett részt az általa vezetett szervezet pályázatairól szóló döntéseken - közölte Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke kedden az MTI-vel. A bizottsági elnök beszámolója szerint a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. 2001 és 2008 között adott be pályázatokat a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA). A kiadó az alap zenei kollégiumához és miniszteri keretéhez adta be pályázatait. 2009-ben a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. egyáltalán nem pályázott.

A kft. gondozásában megjelenő Gramofon című folyóirat 2001-2008 között összesen 47530000 forintos támogatásban részesült, amelyből a zenei kollégium 38330000 forintot ítélt meg. Az NKA-elnök közleménye szerint Retkes Attila az NKA Populáris zenekultúra ideiglenes kollégiumának 2005-2006-ban volt tagja, de a fent említett szervezet ahhoz a kollégiumhoz egyáltalán nem pályázott. Retkes Attila a zenei szakmai kollégiumnak 2008. január elseje óta tagja, ahová zenei szakmai szervezetek delegálták, de tagságáról 2009. július 12-i hatállyal - az SZDSZ elnökévé való megválasztása miatt - lemondott.

Gratuláció vagy búcsú? Gusztos Péter, Fodor Gábor és Demszky Gábor a hétvégi küldöttgyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.