Nagy üzlet a terhesség kilenc hónapja

Babamozi, terhes jóga, kismama torna, szülés-előkészítő vízi mozgás, anya-magzat kapcsolatanalízis, szülésfelkészítő tanfolyam - csak néhány a szolgáltatások tömegéből, amelyeket várandós nőknek kínálnak. Több százezer forintot költhetnek el még azelőtt, hogy megszületik a gyerek. Kérdés, vajon megéri-e.

"Tapasztalatok szerint a 3D/4D videó közös megtekintése megnyugtatóan hat a kismamákra, erősíti a szülők és a magzat közötti kötelékeket. Tanulmányok igazolják, hogy a 3D/4D-vizsgálatokat követően a kismamák jobban odafigyelnek egészségükre a terhesség hátralévő részében" - ezek a megállapítások az egyik egészségközpont internetes oldalán olvashatók. Az általuk ajánlott többdimenziós babamozi csak egy a szolgáltatások tömkelegéből, amelyeket a várandós nőknek kínálnak.

Akinek van elég szabadideje és pénze, járhat egyebek közt terhes jógára, kismama tornára, intim tornára, szülés-előkészítő vízi mozgásra, anya-magzat kapcsolatanalízisre, szülésfelkészítő tanfolyamra (ezt megveheti DVD-n is) és géndiagnosztikára amellett, hogy rendszeresen látogatja az orvosát, és részt vesz a kötelező szűrővizsgálatokon.

A szolgáltatások egy része egyértelműen a kismamák lelkiismeretére apellál, hiszen ki ne szeretné, ha erősebb kötelék fűzné a gyerekéhez, ha egészségesebb, biztonságosabb terhessége lenne. És egyik ajánlat sem olcsó: a 3D-s-4D-s ultrahang-vizsgálatok 7-20 ezer forintba kerülnek attól függően, hogy ki milyen formában szeretné hazavinni a látottakat. A DVD 3 ezer forint, a fotók ezer-kétezer forintért vehetők meg.

A kismama jóga és a terhes torna két-háromezer forint is lehet alkalmanként, az otthoni tornázáshoz szükséges DVD-k öt- hatezerbe kerülnek. Az anya-magzat kapcsolatanalízis hatezer forinttól indul alkalmanként, a szülésfelkészítő tanfolyam pedig ötezer forinttól.

Emellett a legtöbb nőnek az orvos sincs ingyen, a nőgyógyászati ellenőrzés választott orvosnál ugyanis alkalmanként 4-12 ezer forintba kerül. Kilenc hónap alatt legalább tízszer részt kell venni a vizsgálatokon. A magánkórházakban a laborvizsgálatokért is fizetni kell, egy-egy alkalommal 10-40 ezer forintot. És még nem beszéltünk a szülés és a szintén választható őssejtlevétel áráról.

- Az első terhességem alatt jártam kismama jógára és magzattal való kapcsolatfelvételre is, szülésfelkészítő tanfolyamra viszont nem - meséli Kocsisné Péterfy Hajnal, a Babafalva kismama hírportál főszerkesztője. Hozzáteszi: később kiderült, hogy ez utóbbira szükség lett volna, ennek érezte leginkább hiányát a szülőszobán. Második terhessége alatt már csak kapcsolatfelvételen volt, azt mondja, hogy sem ideje, sem energiája nem volt egy kisgyerek mellett többre.

- Az első gyereknél az ember össze van zavarodva, mindent szeretne megadni a babának. Ráadásul néhány szolgáltató még ijesztgeti is a kismamákat, hogy ha ezt vagy azt nem veszik igénybe, károkat okozhatnak maguknak vagy a gyereknek - magyarázza.

Kocsisné Péterfy Hajnal szerint babakelengye tekintetében még könnyebben "befűzhetők" az anyukák. - Megvesznek előre például többféle cumisüveget, pedig lehet, hogy egyáltalán nem fog cumisüvegből inni a baba - mondja. A hozzájuk forduló kismamáknak ezért azt tanácsolják, hogy próbáljanak meg kevésbé "rágörcsölni" a babavárásra, ne verjék magukat felesleges költségekbe. - Ha valakinek hiányzik a mozgás, járjon tornázni, de ne vegyenek igénybe egy szolgáltatást csak azért, mert kötelességüknek érzik vagy azért, mert mások is így tesznek - mondja.

Óriási piac a kismamáké, egyszerűen azért, mert olyan lelkiállapotban vannak (a kispapákkal együtt), hogy a gyermekükre bármennyi pénzt készek kiadni - mondja Ács Nándor szülész-nőgyógyász. Őt is egyre több leendő anya faggatja a különböző szolgáltatásokról. Szerinte ezek egy részét nem a legkorrektebb módon hirdetik. - Egy 4D-s ultrahangra érdemes elmenni egyszer a terhesség alatt, de nem azért, mert ettől jobb anya lesz valakiből, hanem mert szép élmény - állítja. Ugyanakkor úgy véli, hogy szakmailag nem nyújt többet a hagyományos ultrahangnál.

A géndiagnosztika viszont bonyolultabb történet - szögezi le. Ezek a vérvizsgálatok ugyanis nagy hatékonysággal szűrnek, de nagyon sokba, több tízezer forintba kerülnek. - Ha valaki még nincs 30 éves és a családjában nincs előzménye a betegségnek, nem olyan fontos elmennie, mint egy 35 évnél idősebb nőnek - magyarázza. Hozzáteszi ugyanakkor: ha valakit ez megnyugtat, akkor vegye igénybe.

- Mozogni viszont mindenképpen kell, úszás, torna vagy jóga, mindegyik jó befektetés - állítja. Ami a szülésfelkészítő tanfolyamokat illeti, Ács Nándor szerint bőven elég a kórházak által szervezett ingyenes tanfolyamon részt venni. - Annak van leginkább értelme, ha mindenki oda megy, ahol szülni fog - mondja. Szerinte ugyanezt DVD-n megvenni felesleges.

A nőgyógyász szkeptikus az anya-magzat kapcsolatanalízist illetően is: szerinte a jó kapcsolat a szülés után dől el, nem a méhben. - A mai kismamák sokkal többet aggódnak, mint néhány évtizeddel korábban - állítja. Ács Nándor szerint akkoriban mindenki biztosra vette, hogy egészséges gyereke születik, ma viszont, bár jóval több tudással rendelkeznek, ezzel egyidejűleg több tévhitnek dőlnek be.

Kismamatorna segíti a felkészülést a szülésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.