Pedofil is lehet bébiszitter

További bejelentések érkeztek a rendőrségre azzal a férfival kapcsolatban, aki a gyanú szerint bébiszitterként gyerekeket molesztált. Szabály híján bárki foglalkozhat gyermekfelvigyázással.

Újabb négy bejelentés érkezett a rendőrségre azzal a férfival kapcsolatban, aki a gyanú szerint bébiszitterként kisgyerekeket molesztált. A rendőrség szerint körülbelül húsz sértettje lehet az ügynek, a legfiatalabb 9 hónapos, a legidősebb 7 éves.

A férfi egy közösségi portálon hirdette szolgáltatásait. "Babysitter vagyok! Ha még nem találtad meg a megfelelő személyt kismanód mellé, rám számíthatsz" - írta. Egy anya tett feljelentést márciusban, mert kétéves kisfia elmondása szerint a férfi fajtalankodott vele. A gyanúsított főleg kicsi gyerekek megőrzését vállalta Budapesten és Pest megyében.

- Magyarországon még nem hallottam ilyen súlyos ügyről - mondja Szarvas Krisztina, a Micimackó Bébiszitter és Idősgondozó Szolgálat ügyvezetője. Szerinte a bébiszitter-oklevél a legfontosabb minőségbiztosítás, ha valakinek ez megvan, abban a szülők inkább megbízhatnak. Ehhez a jelölteknek egészségügyi igazolással kell rendelkezniük, át kell esniük pszichológiai vizsgálaton, és el kell végezniük egy tanfolyamot is. Az oklevél megszerzését kötelező gyakorlat követi, ahol gyermekpszichológus értékel.

Szarvas elmondta, hogy többször is előfordult, hogy olyanok jelentkeztek bébiszitternek, akikről a beszélgetések során kiderült, hogy alkalmatlanok erre a munkára. Több szülő is panaszkodott, mert ittas, mentális problémákkal küzdő vagy ápolatlan bébiszitter érkezett hozzájuk. - Őket általában internetes hirdetésekben vagy olyan cégeknél találták, ahol ellenőrzés nélkül közvetítenek gyerekfelügyelőket - mondta. Az ügyvezető szerint ez a helyzet nem is fog megváltozni mindaddig, amíg szabályozás híján bárki foglalkozhat gyermekfelvigyázással, csak a szülők döntésén múlik, hogy kit alkalmaznak.

- Aki ezen próbál spórolni, nagy kockázatot vállal - mondja. Az általuk közvetített bébiszitterek óradíja 600 és 1500 forint között mozog, ezt nem mindenki engedheti meg magának. - Pedig, mivel nincs elég óvoda és bölcsőde, időnként azoknak is szükségük van a segítségre, akik nem keresnek jól - mondja.

- Nagyszerű lenne, ha azt mondhatnám, hogy van öt jel, amit ha észrevesznek a szülők, akkor biztosan tudhatják, hogy zaklatásnak lehet kitéve a gyerekük, de ez nincs így - mondja Vekerdy Tamás gyerekpszichológus. A szülők hallgathatnak a megérzéseikre, figyelhetnek az apró jelekre, például arra, hogy a gyerek nyugtalan, nem alszik el a szokott időben. - Ilyen esetekben ne gondolják, hogy csak beképzeltek maguknak valamit, inkább járjanak utána a gyanújuknak - mondja.

Az előzetes letartóztatásban levő K. László tagadja a bűncselekmények elkövetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.