Külön utakon az MSZP és az MSZDP

Együttműködés igen, szövetség azonban nem - így jellemezhető az MSZP és a Magyar Szociáldemokrata Párt viszonya. Úgy tudjuk, az MSZDP ősszel új arculattal akar nyitni, és arra számít, hogy ehhez a szocialista pártból is többen csatlakoznak.

Nem újítja meg az együttműködést az MSZP és az MSZDP, sőt egyre hidegebb köztük a viszony - értesült a Népszabadság. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke azt mondta: nem látja értelmét, hogy ugyanazon a tortán osztozzanak. Az lenne jó, ha az MSZDP is megtalálná azt az új közönséget, amit ők tudnának hozni vagy visszahozni a baloldalra. "Az egyszerű átüléseknek nincs hozadékuk, épp ellenkezőleg" - tette hozzá.

Az MSZP és az MSZDP is tagja a Szocialista Internacionálénak, s itthon is szorosan együttműködtek hosszú éveken keresztül. Forrásaink szerint még a Fidesz-kormány idején Kapolyi László, az MSZDP elnöke felajánlotta az akkor még helyét kereső Gyurcsány Ferencnek, hogy vegyen részt
az MSZDP megerősítésében. Gyurcsány azonban végül a szocialistákat választotta.

A szocialisták első embereként még Hiller István (az MSZP szociáldemokrata platformjának társelnöke) írta alá Kapolyival a két szervezet közti megállapodást, amelyet Gyurcsány is megerősített 2007-ben. Ennek alapján az MSZDP delegáltja az MSZP választmányában tanácskozási joggal részt vehet, s Kapolyi a szocialisták országos listájáról bekerülhetett a parlamentbe.

Az MSZP szociáldemokrata platformja tavaly februárban bejelentette, hogy az MSZDP-vel közösen létrehozták a Szociáldemokrata Fórum Egyesületet (SZDF), amelynek célja a magyar szociáldemokrata mozgalmak egyesítése. A kezdeményezés egyik motorja az a Baráth Etele volt, aki nemrég jelentette be: ideológiai és személyzetpolitikai nézeteltérések miatt átmenetileg felfüggeszti tagságát az MSZP-ben. Az egyesület érdemben nem tudott működni, mert a várt támogatás, "sem a paripa, sem a fegyver" nem érkezett meg a szocialista vezetéstől. Volt elképzelés arról, hogy önálló szociáldemokrata frakció alakuljon a parlamentben. Néhány képviselő átlépett volna a szocialista képviselőcsoportból, a két frakció pedig (mint a Fidesz-KDNP szövetség) egymást segítette volna. A szocialisták azonban nem fogadták el az elképzelést: ők az MSZP szétverését látták volna ebben, elsősorban a pártelnök Gyurcsány Ferenc. Tudható, hogy Gyurcsány egy vacsora keretében (amelyen részt vett még többek között Baráth Etele, Hiller István, Horn Miklós; utóbbi szintén a szocdemplatform képviseletében) jelezte: nem kér a további szociáldemokrata kezdeményezésekből. A 2006-os választási győzelem éjszakáján pedig még maga Gyurcsány vetette fel Kapolyinak, hogy fűzzék szorosabbra a két párt közti viszonyt; igaz, Kapolyi már akkor közölte: fúzióról szó sem lehet.

A két párt viszonya akkor vált feszültté, amikor egyre több szocialista politikus lépett át az MSZDP-be. Legutóbb zajos tagrevízió és tisztújítás után a zuglói MSZP-frakció bomlott fel. Hárman - köztük a volt kerületi pártelnök, Szűcs István - ültek át a szociáldemokratákhoz. Korábban ez történt Dunakeszin és Óbudán, ez utóbbi helyen kilencen léptek ki és alakították meg az MSZDP helyi alapszervezetét. 2006-ban negyven szocialista csatlakozott az MSZDP nagykanizsai szervezetéhez. A józsefvárosi MSZP-ből huszonnégyen kérték felvételüket az MSZDP-be, közöttük Hárs Gábor parlamenti képviselő. Hárs megtartotta MSZP-s mandátumát. Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök azt mondta: ő az első és "remélhetőleg az utolsó" honatya, aki átlép az MSZDP-be, mert az átigazolások ártanak a közös stratégiának. Kapolyi azt mondta: arról, hogy mely szervezetekkel és milyen együttműködésről tárgyalt, értesítette Gyurcsányt, aki nem ellenezte az egyeztetéseket.

Az viszont immár bizonyos, hogy az MSZP és az MSZDP külön úton halad tovább. Kapolyi László azt mondta: cél, hogy az MSZDP és a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom együtt induljon a választáson, és a kettős tagság révén minél több fiatal kerüljön kulcspozícióba az MSZDP-ben. Hozzátette: ha nem sikerül elérni az országos lefedettséget, szövetségeseket keresnek. Elsőként a Centrum, a Zöld Demokraták és a Lehet Más a Politika jöhet szóba, az MSZP nem. Kapolyi és Hárs is elindul egyéniben az MSZDP színeiben. Az MSZDP elnöke szerint őszre várható az új arcok megjelenése és a nagypolitikai nyitás, és úgy látja, nem kizárt, hogy számos szocialista politikus átlép - neveket azonban nem említett.

Kapolyi László Bajnai Gordon miniszterelnöknek gratulál megválasztásához
Kapolyi László Bajnai Gordon miniszterelnöknek gratulál megválasztásához
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.