Gyes: törvényi garanciák, változatlan álláspont

Módosító javaslatot nyújt be az MSZP-frakció néhány szakpolitikusa a gyesről szóló jogszabályhoz - értesült a Népszabadság. A törvényt Sólyom László államfő korábban megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A köztársasági elnök ugyanis nem értett egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának háromról két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt.

Sólyom László indoklásában kiemelte: a kormány céljaival egyetért, de fontos, hogy az anyák ne kényszerűen menjenek vissza a munkába, maradjon meg az a lehetőségük, hogy dönthessenek a hogyan továbbról: a gyerekkel maradnak-e, vagy visszamennek dolgozni. A munkába állás ösztönzéséhez egyebek közt a részmunkaidős foglalkoztatást, az óvodák, bölcsődék számának növelését ajánlotta.

Információink szerint a szocialista párt "megértette és megfogadta" a köztársasági elnök észrevételeit, ezért a napokban benyújtja azt a módosító javaslatot, amely törvényi garanciát adhat.

A szocialista indítvány törvényalkotási kötelezettséget ír majd elő a kormány részére a gyermekgondozási lehetőségek ( például a családi napközi), a bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítéséről, illetve a munkalehetőségek (elsősorban a részmunkaidősek) biztosításáról. Ez annyit jelent, hogy a szocialista párt álláspontja a rendszer hosszú távú átalakításával kapcsolatban változatlan, de készek törvényi garanciákat is beépíteni a csomagba.

A visszaküldött törvényről és a héten csatolásra kerülő módosító javaslatról is június 29-én szavaz majd a tervek szerint az Országgyűlés. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.