Diáklázadás Esztergomban

Nem folytatódott pénteken a diákok sztrájkja az esztergomi Szent István Gimnáziumban. A négyszáz tanuló csütörtökön még kivonult az iskolából, majd a diákönkormányzat képviselői írásban átadták követeléseiket az igazgatónak.

Garanciákat szerettek volna kapni, hogy nem változtatnak a tantestület összetételén, valamint nem kívülről hoznak igazgató-helyettest, továbbá arra kérték, bízzon a tanáraiban, és működjön együtt velük. Az egyik diákszervezőtől megtudtuk, hogy az iskolaigazgató újraválasztásának módja ellen is szól az akciójuk.

Kurnász Lászlót - aki egyéves vezetői próbaidejét töltötte - a múlt pénteken, egy sms-ben összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen öt évre kinevezte az intézmény élére Esztergom jobboldali többségű képviselő-testülete. Annak ellenére kapott ismét bizalmat az önkormányzattól, hogy intézményvezetői pályázatát a gimnázium egyetlen véleményezésre jogosult szerve sem támogatta: a diákönkormányzatban, a szülői munkaközösségben és az iskolaszékben egyetlen támogató szavazatot sem kapott. A gimnázium tanárai korábban nyílt levélben igyekeztek meggyőzni a városatyákat arról, hogy ne szavazzanak az igazgató újabb, öt éves megbízása mellett - mindhiába.

Kurnász László kérdésünkre azt nyilatkozta: egyéves munkálkodása alatt az iskola jó eredményeket ért el, nem csökkent a tanulók létszáma, javultak a beiskolázási mutatóik, ezért nem is érti a "lázongást". A tanulók írásban átadott petíciójára utalva elmondta, maximálisan egyetért a kéréseikkel, egyetlen kivételtől eltekintve: ez az igazgatóhelyettes kiválasztásának ügye. - Ez nem a diákságra tartozik, a közvetlen munkatársamat én választom ki - mondta.

Az előzményekről tudni érdemes, hogy 2007-ben felmentették a Szent István Gimnázium korábbi, mind a diákok, mind a szülők körében népszerű igazgatóját. A diákok és a szülők petícióban kérték a város vezetőjét a döntés megmásítására, szimpátiatüntetést is szerveztek. A felmentési indítványt 12-11 arányban fogadták el. Igennel csak a fideszes képviselők szavaztak. Az igazgató vétke az volt, hogy nem állt ki a fenntartó mellett, amikor a 2007-2008-as tanévben egy hetet csúszott a tanévkezdés, mert a gimnázium épületét az önkormányzat kárpótlásként átadta az egyháznak, és a másik, korábban használaton kívüli iskolaépületben nem fejeződtek be idejében az építési munkálatok. Az igazgató akkor szóvá tette: a városvezetés évek óta tudja, hogy négyszáz diák elhelyezését kell megoldania, mégsem sikerült időben megfelelő körülményeket teremtenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.