Teljes vérfrissítés - Az SZDSZ az utolsó szalmaszálba kapaszkodik

Szeptemberben teljes tisztújítás, addig ügyvezető elnökség Fodorral vagy nélküle, őszre új csapat - a jelenleg futó elképzelések közül ez tűnik a legvalószínűbbnek a lapunk által kérdezett liberális politikusok szerint.

A vasárnapi EP-választáson elért alig több mint 2 százalékos eredményével kudarcot vallott SZDSZ-ben egész héten elemeznek. Egyelőre képlékeny a helyzet.

A túlélési stratégiákról Bőhm Andrást, a leköszönő pártelnök, Fodor Gábor kabinetfőnökét kérdeztük, aki vitairatot készített és mutatott be a vezetőségnek. Ebben az SZDSZ vereségének okait elemzi, illetve kiutakat is vázol. Bőhm András lapunknak azt nyilatkozta, vitairatában 1990-től végig veszi a párt fontosabb politikai döntéseit, különösen a 2002 óta meghozottakat. Emellett az SZDSZ működését is áttekintette - köztük a belső torzsalkodásokat is. A vitairatot azonban Bőhm szerint eddig érdemben nem tárgyalták, az ügyvivők "megkerülték a fontos kérdéseket", ezekre - reményei szerint - pénteken visszatérnek.

Bőhm szerint három irányba indulhatnak.

1. Teljes önállóság, hosszú távú építkezés (nem feltétlenül a következő parlamenti választásra készülve, hanem a következőre, időt hagyva új, friss arcok, illetve egy új irányvonal "felépítésére").

2. Szövetség az MSZP-vel, akár közös listaállítással.

3. Több párttal való együttműködés - lazábban vagy szorosabban; ez esetben az MDF és az LMP is szóba jöhetne, ez volna a Magyar Bálint-féle "Olajfa-koalíció", vagy annak aktualizált változata.

A vitairatban elemzett három lehetséges út közül a lapunk által megkérdezett politikusok szerint a szocialistákkal való szoros szövetség csak elvi lehetőség, aminek nem látják sem realitását, sem értelmét, "legfeljebb néhány képviselő egzisztenciális túlélését szolgálná". A harmadikra mutatkozik ugyan némi fogadókészség - de nem sok. Az első, tehát az abszolút függetlenség és önállóság a megkérdezett politikusok szerint az egyetlen esély a megsemmisülés elkerülésére.

A megkérdezett ügyvivők szerint a vezetőségben egyelőre tanácstalanok Fodor Gábor utódlását illetően is, nem hangzott el olyan név, akinek esetleges jelöltségétől "bárki hasra vágta volna magát". Elképzelhetőnek tartják, hogy pénteken felkérik Fodort, hogy az őszre tervezett tisztújításig ügyvezetőként maradjon a párt élén. Az addig hátralévő időben pedig választási stratégiát és programot is kell készíteniük - hiszen, ahogy több SZDSZ-es politikus fogalmazott, fel kell készülni arra, hogy akár az ősszel előre hozott választásokat tarthatnak. "A rendezett visszavonulás volna a terv" - fogalmazott az egyik ügyvivő.

A párt tizenhárom fős ügyvivői testületéből eddig öten álltak fel: miután Fodor Gábor felajánlotta lemondását, négy korábbi támogatója: Béki Gabriella és Gulyás József képviselők, illetve az Új Generációs Csőzik László és Léderer András lemondott az ügyvivőségről. A "négy jómadarat" - ahogy a pártban nevezik most őket többen is - Fodor megpróbálta lebeszélni. A pártelnök állítólag amellett volt - mint az ügyvivők többsége is -, hogy a teljes vezetőség vonuljon le, de "rendezetten". Békiék azonban hajthatatlanok voltak, és szerdán lemondtak, az ügyvivői testület viszont ezek után nem döntött a vezetőség sorsáról - erre még pénteken visszatérnek.

Az egyik ügyvivő a következő hasonlattal jellemezte a kialakult helyzetet: "Fodor Gábor nem véletlenül nem mondott le hétfőn - csak felajánlotta a távozást -, nem akarta ugyanis, hogy összeomoljon a párt, hogy úgy nézzünk ki, mint a levágott fejű csirke: spriccel a vér a nyakából, de azért még szaladgál az udvaron."

Az SZDSZ országos tanácsa szombaton értékeli a kialakult (válság)helyzetet, illetve megkezdi a tisztújítás előkészületeit. Itt már eldőlhet, hogy lesz-e teljes tisztújítás. A felszólalásokból esetleg már arra is következtetni lehet, hogy kikből állhat össze az új csapat - amire valamennyi megkérdezett szerint szükség van. Olyannyira, hogy a vezetőségben szóba került Hell István V. kerületi SZDSZ-ügyvivő - lapunk által is ismertetett - felvetése "a teljes vérfrissítésre". Eszerint nemcsak a párt vezetőségét, hanem a parlamenti frakciót is le kellene cserélni. Erre a listás képviselők esetében látnak lehetőséget. Az SZDSZ-frakció 19 fős, és döntő többségében listásokból áll, Hankó-Faragó Miklós, Kuncze Gábor, Pető Iván és Sándor Klára egyéni képviselők kivételével.

Fodor Gábor az SZDSZ székházában
Fodor Gábor az SZDSZ székházában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.