Fegyverkezik a Nemzeti Őrsereg

Hatástalanított, de könnyűszerrel visszaélesíthető gépkarabélyokat talált a közelmúltban a rendőrség K. Lászlónak, a Nemzeti Őrsereg főkapitányának autójában, majd az őrsereg alsóvadászi kiképzőbázisán is - tudtuk meg.

 A "közlekedési ellenőrzést" - amelynek részleteit nem hozták nyilvánosságra - közös akció keretében hajtotta végre a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség. Előzőleg a titkosszolgálat kiderítette, hogy a őrsereg, amely - mint web-oldalukon olvasható - "a Csendőrség mintájára kívánja megszervezni Magyarország legtettrekészebb, legelszántabb civil szervezetét, amely képes biztosítani a települések nyugalmát a mindennapokban", Szlovákiából olyan fegyvereket szerzett be, amelyek könnyen visszaélesíthetők.

A bandazsargonban go-stop módszernek nevezett eljárás lényege éppen az, hogy a hatástalanításkor csupán kiszerelnek egy apró, ám a fegyver működéséhez nélkülözhetetlen alkatrészt, ami könnyen pótolható. Így a fegyvert csak ideiglenesen teszik működésképtelenné.

Miután K. autójából előkerült egy gépkarabély, a rendőrség átkutatta az őrsereg főkapitányának lakását is, ahol újabb fegyvert, lőszert, bajonetteket, gázálarcokat és viperaként emlegetett ütőfegyvert találtak. Ezután kutatták át az őrsereg kiképzőbázisát is.

A Nemzetbiztonsági Hivatal a legszélsőségesebb félkatonai alakulatként tartja nyilván a Nemzeti Őrsereget. A Borsodban, Szabolcsban és Somogyban összesen ezer tagot számláló szervezet a múlt év végén kisebb diplomáciai vihart okozott, amikor egyik egysége nyilasegyenruhára hajazó formaruhában bevonult a szlovákiai Királyhelmecre. Lépésüket "katonai kiképzésnek" nevezték. A kifejezetten katonai célokra szolgáló gépkarabélyt a köznyelv "géppisztolyként" emlegeti, valójában az utóbbi kategória kisebb, rövidebb lőtávolságú, és a gyengébb töltetű pisztolytöltényekkel működik. A gépkarabélyt világszerte gyalogsági fegyverként használják.

Információinkat az ügyben érintett hatóságok egyike sem kívánta kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.