Pénzbüntetés fogyatékossá nyilvánításért

Elképzelhető, milyen életút vár arra a gyerekre, akit jó képességei ellenére "gyogyós" iskolába küldenek a szakértők. Az indokolatlan fogyatékossá nyilvánítás miatt most - első fokon - pert nyert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, és az érintett két gyereknek egy-egymillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a megyei bíróság. A testület úgy találta, hogy a megyei önkormányzat, illetve a fenntartásában működő, tanulási képességeket vizsgáló bizottság, valamint a nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola a hátrányos megkülönböztetéssel megsértette a gyerekek alkotmányos jogait.

Az indokolatlanul fogyatékossá minősítések ügye 2005-ben kezdődött. Ekkor helyi cigány önkormányzati képviselők és civil szervezetek segítségével Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselő 66 gyerek ügyét karolta fel. Mindanynyian MACIKA ösztöndíjasok voltak (tehát kormányzati ösztöndíjat kaptak), és speciális iskolába jártak: róluk gyanítható volt, hogy nem a képességeik alapján nyilvánították őket fogyatékossá. A felkért független szakértők 47 gyerek esetében állapították meg, hogy normál képességűek, és vagy szakszerűtlenség, vagy más okok állnak a fogyatékossá nyilvánításuk hátterében.

Mohácsi buzdítására tizenkét szülő vállalta a bírósági procedúrát
Mohácsi buzdítására tizenkét szülő vállalta a bírósági procedúrát

Mohácsi buzdítására tizenkét szülő vállalta a bírósági procedúrát. Mohácsi szerint a perek során atrocitások érték a szülőket: az iskola fenntartói a többi szülővel aláírattak mindenféle papírokat arról, hogy ők valójában "szeretik a cigányiskolába járatni a gyereküket", bizonyos önkormányzatok pedig a segélyek megvonásával kívántak nyomást gyakorolni a családokra.

A tizenkét perből ez az első, ahol a bíróság igazat adott a felperesnek, és megítélte a kártérítést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.