'Nem tudnak minket megállítani'

Ébresztő, cigányság! - adta ki a jelszót Kolompár Orbán az MCF Roma Összefogás Párt rendezvényén.

"Európa, Magyarország és a világ ma ránk figyel" - állapítja meg ifjabb Bogdán János szóvivő, jelezve, hogy az EP-választásokra készülődő cigánypárt nem szenved önbizalomhiányban. Az MCF Roma Összefogás Párt kampányrendezvényének az Országos Cigány Önkormányzat székhelye ad otthont, ami nem meglepő: mindkét szervezetnek Kolompár Orbán az elnöke. A párt abban a meggyőződésben vág a kampánynak, hogy történelmet ír az európai cigányság életében. Másodszor. Először a 2006-os parlamenti választáson tették, amikor a romák országos listát állítottak. (A választás totális kudarcot hozott.)

Ifjabb Bogdán néhány lelkesítő mondat után átadja a szót a párt "Európában világhírű" vezetőjének, Kolompár Orbánnak. Csak épp hang nincs. "Az jobbikos mikrofon, ebbe beszéljél" - nyújt egy másikat a szóvivő. Kolompár szónoklatából sem maradhat ki a "történelmi" jelző, de ő inkább a "mérföldkő" kifejezést preferálja. Szerinte az EP-választáson a cigányság számára az a tét, hogy megszűnik-e a romák elleni "beteges ámokfutás".

A jelöltek jönnek. Elsőként a pártlistát vezető Kis Zsolt: a Műegyetemen tanul, besegít a családi vállalkozásba, és tagja a díjugrató-válogatottnak. Kolompár a jelképes 11-ik helyen szerepel. A jelöltek közt sok a fiatal cigány értelmiségi, de akadnak szakmunkások és nem cigányok is. Az "összefogás" töredékes, a más szervezetekhez tartozó roma vezetők hiányoznak. Kolompár magyarázata: a többiek csak a saját bizniszükkel törődnek.

A Jobbik állítása szerint a romapárt ajánlószelvényeket hamisított, de Kolompár ezzel nem foglalkozik: "Mi mást várhatnánk a Jobbiktól?" Ugyanakkor talányos üzenetet küld a nagy pártok felé, mondván, "nem tudnak minket megállítani, megfélemlíteni és sarokba szorítani". Elhangzik a jelszó: "Ébresztő, cigányság!" Kérdésünkre, nem tart-e attól, hogy a gazdasági visszaélések gyanúja miatt ellene folyó eljárások gyengítik a párt hitelét, így válaszol: "Nem. Nem rólam van szó, hanem az ügyről."

A helyszínen sürgölődik Győzike-apuka, azaz idősebb Gáspár Győző is. A kampányból szeretné kivenni a részét. Valaki felsóhajt: "Nincs pénzünk. Az egyetlen esélyünk, hogy a cigány vállalkozók mellénk állnak."

A nyilvános esemény után zártkörű megbeszélés következik: Kolompár maga helyett mást küld a parlamentbe, ahol Szili Katalin házelnök vezetésével alakuló ülésére készül a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma. A cél: a "törvényhozás szintjén rendszeresebb és eredményesebb együttműködés alakuljon ki a pártok, bizottságok és a nemzeti kisebbségek országos önkormányzatai között". Addig, amíg az Országgyűlés parlamenti képviselethez nem juttatja a kisebbségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.