2006 ősze: megtalálták az önkritikus mondatokat a szocialisták is

„A jogállam akkor csődöt mondott” – így kommentálta a 2006-os őszi eseményeket az MSZP rendészeti szakpolitikusa.

Harangozó Tamás szocialista képviselő mindezt a köztévé reggeli műsorában azután válaszolta, hogy szembesítették Jávor Benedek LMP-s politikus Népszabadság-beli nyilatkozatával: miszerint a Haza és Haladás legutóbbi önkritikus nyilatkozata a rendőrattakkal kapcsolatban az első érdemi és önkritikus megnyilatkozás volt. Harangozó Tamás hozzátette: az akkori eseményeket feltáró – szerinte „inkvizíciós” – parlamenti jelentés vitájában személy szerint is egyértelművé tette az MSZP álláspontját az ügyben, de Mesterházy Attila pártelnök is erős és egyértelmű mondatokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban az újraválasztását követően.

„A jogállam csődöt mondott. Azt állítjuk, hogy ami az utcán zajlott, nem a demokratikus véleménynyilvánítás része volt, hanem egy szélsőséges csőcselék randalírozása. De a rendőrség is amit és ahogyan csinált, ahogyan bizonyos szervezetek és vezetők cselekedtek, az nem tolerálható. Addig ezt nem tudjuk rendbe tenni, amíg nem jogállami alapon nézzük. Azt kell mondanunk: senki nem követhet el bűncselekményt, sem rendőr, sem tüntető” – fogalmazott Harangozó Tamás a Ma Reggelben. 

Tény, hogy az MSZP korábban is tett már a 2006-os eseményekkel kapcsolatban önkritikus kijelentéseket. A már hivatkozott Mesterházy-beszédben például az hangzott el idén márciusban, hogy az, amit akkor Budapest utcáin műveltek a szélsőségesek, felkészületlenül érte az országot.

„Minden polgárt, a politikát is, és a rendőrséget is. Ez vezetett a rendőri vezetők szakmai hibáihoz, és ez vezetett egyes rendőrök jogsértéseihez. Az emberek jogos elvárása, hogy fenn kell tartani a rendet. És a rendet veszélyeztetőkkel szemben szükséges a határozott fellépés. De csak a jogos fellépés megengedett. Aki jogsértést követ el, büntetést érdemel. Akkor is, ha fekete kapucniban támadja, és akkor is, ha egyenruhában védi a rendet. Mert a jogállamban a törvényes rendet törvényes eszközökkel kell fenntartani” – fogalmazott akkor Mesterházy Attila.

Harangozó Tamás pedig – az általa a köztévében is hivatkozott parlamenti vitában – többek között azt mondta: a korábban nem tapasztalt utcai vandalizmus, a hatóságok bizonytalan, egyszer erőtlennek, máskor túlságosan is agresszívnak tűnő fellépése érthető módon váltott ki megütközést.

„Ezért indokolt a 2006. évi őszi események elemzése, tanulságainak leszűrése, a törvényeket áthágó, bűncselekményt elkövető személyek felelősségre vonása, legyenek azok akár a randalírozók, akár erőszakoskodó rendőrök. (…) Az MSZP-nek meg kell követnie minden civil áldozatot, akár a randalírozóknak, akár a rendőri atrocitásnak estek áldozatul, és meg kell követnie azt a 319 rendőrt, akik ebben az időszakban szolgálatuk ellátása során sérültek meg. Meg kell követnünk, és bocsánatot kell kérnünk az itt jelen lévő Révész Máriusz képviselőtársunktól is” – fogalmazott idén februárban Harangozó Tamás.

A szocialista politikus ugyanitt azt is kihangsúlyozta, hogy a Fidesznek is szembe kellene néznie saját felelősségével és bocsánatot kérnie „az Astoriánál megfelelő tájékoztatás nélkül hagyott, saját cserbenhagyott szimpatizánsaiktól, a 2006 őszén megsérült 319 rendőrtől, illetve a rendőri állománytól és a bírói kartól a semmisségi törvénnyel okozott megaláztatásért.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.