1,25 millióba kerültek az Orbán-statiszták

Valóban fizetett statiszták álltak Orbán Viktor mellett és tapsoltak a kormányfőnek a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elmondott ünnepi beszédénél, ezt az illetékes szaktárca ismerte el lapunknak. A Népszabadság kiderítette azt is, hogy a biodíszletként szolgáló fiatalokra összesen 1,25 milliót költöttek, közpénzből.

A „feladatkörre szakosodott" és megfelelő tapasztalattal bíró cég biztosította a tapsoló statisztákat Orbán Viktor köré, a miniszterelnök március 15-i, ünnepi beszéde alatt - tudta meg a Népszabadság. Lapunk értesülései szerint a szervezők 1,25 millió forintot fizettek a statiszta-szervező cégnek az ötszáz szereplő biztosítására. A kérdés azután vált központi témává, hogy az origo.hu internetes hírportál által forgatott és bemutatott videóban a Nemzeti Múzeumnál megrendezett március 15-i ünnepségeken résztvevő fiatalok közül többen arról nyilatkoztak, hogy fejenként kétezer forintot ígértek nekik a megjelenésért, szerződés nélkül, feketén.

A márciusi eseménysorozatot - ahogyan már a tavaly október 23-i rendezvényeket is - a Hungarofest Kft. szervezte. Ez a non-profit kft. közel egymilliárd forintos keretből koordinálja idén az állami ünnepségeket.

A cég ügyvezető igazgatója, a nem egészen harminc éves Kálomista Imre tavaly még a Fidesz brüsszeli munkatársaként szerzett európai gyakorlatot. A kft. kreatív igazgatója pedig az a Balatoni Mónika (színházi rendező és dramaturg, színházi újságíró), aki nemrég még a Fidesz kulturális tagozatának rendezett gálaműsorokat. Korábban a Hírszerző internetes portál számolt be arról, hogy Balatoni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) adott stratégiai tanácsokat, fél évre, bruttó 4,3 millió forintért. A március 15-i ünnepséggel kapcsolatban megkerestük Balatoni Mónikát is, de lapunkkal annyit közölt: a KIM-nek feltett kérdéseink megválaszolásában részt vett, ennél többet nem is kíván mondani.

A szaktárca, illetve a hozzájuk tartozó kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság lapunk megkeresésére - másfél nap elteltével - többek között azt válaszolta: a március 15-i ünnepség nem pártrendezvény volt, hanem „végre valódi nemzeti ünnep", amelyet párthovatartozás nélkül ünnepeltek emberek százezrei. Szerintük a szervezők ezért tudatosan nem pártszimpatizánsokat kértek fel arra, hogy legyen részei az ünnepi műsor látványának, hanem civileket. „Ezt természetesen senki nem kérte tőlük ingyen"- állítja a kormányszerv, hozzátéve: éppen az lett volna kivetnivaló, ha kizárólag válogatott kormánypárti szimpatizánsokkal „töltötték volna fel" a rendezvényt.

A lapunknak adott tájékoztatás szerint az idei ünnep nettó 56 millió forintos költségkerettel valósult meg, s ez harmada a tavalyinak. Ebből a statisztákra 1,25 millió forintot költöttek. A Hungarofest által megbízott cég ötszáz statisztát biztosított, azaz fejenként 2500 forintot kaptak a fiatalok.

Arra a kérdésünkre, hogy az érintett szereplők milyen munkaszerződés alapján kapták a pénzt, a KIM mindössze azt a választ adta: „a Hungarofest a statiszta-szervező céggel kötött vállalkozói szerződést, amelyben a szervező cég arra vállalt kötelezettséget, hogy a statisztákat megfelelő létszámban, alkalomhoz illő megjelenésben, jogszerű keretek között biztosítja a helyszínen".

Arra, hogy ez melyik vállalkozás volt, nem kaptunk választ.

Orbán Viktor megtapsolja a fizetett tapsolókat a március 15-i ünnepségen
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. 2011.03.15. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.