galéria megtekintése

152 milliárdot tartott vissza az EU az Öveges-bukta miatt, most küldik

1 komment


Spirk József

Az Öveges-program körüli csalásgyanú miatt az Európai Bizottság közel egy éve, 2015. augusztus 13. felfüggesztette az uniós támogatások egy részének kifizetését. A Népszabadság információi szerint a magyar kormányzat közel egy év után azt a jelzést kapta, hogy hamarosan újraindulhatnak a kifizetések, mert

Brüsszelben megfelelőnek és elégségesnek" találták az Emmi által lefolytatott vizsgálatokat.

A pozitív döntésről az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatója a napokban levelében értesítette a kormányt.

 

A 2014 végén benyújtott költségnyilatkozatok alapján hamarosan mintegy 152 milliárd forint támogatás érkezik Magyarországra.

Az Öveges-programot iskolai tanterem-felújítások céljából indították, 14 milliárdos TÁMOP-keretből fizettek ki többnyire 200-300 millió forint körüli támogatást 44 vidéki és 8 fővárosi iskola természettudományos tantermére. Hadházi Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője 2014-ben tett rendőrségi feljelentést a visszaélések gyanúja miatt, majd az Emmi is a nyomozóhatósághoz fordult. A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg, és hasonló következtetésre jutott a NAV is.

A minisztérium 2014 novemberében saját hatáskörben is vizsgálatot indított.

Az Emmi-vizsgálat

több közbeszerzési visszaélést is feltárt,

valamint megállapította, hogy egyes beszállítók többször, több programban is eladták ugyanazokat a szolgáltatásokat, ami jelentős túlárazáshoz vezetett. A feltárt szabálytalanságok miatt összességében

kétmilliárd forinttal kellett korrigálni a TÁMOP-os elszámolást.

A minisztérium szerint a kifizetések felfüggesztésének visszavonása jelzi, hogy az uniós ellenőrök alkalmasnak találták a módszertani és pénzügyi korrekciós intézkedéseket a további pénzügyi kockázatok kezelésére, illetve megelőzésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.