galéria megtekintése

130 milliót dobtak össze Juhásznak, hogy leleplezze az önkormányzatot

11 komment


Bita Dániel

A belvárosi ingatlanügyben nyolc hónapja tartó nyomozás sarokpontja, hogy az önkormányzat formálisnak tűnő bérleti szerződések alapján nyújtott vételárkedvezményt. Ez a gyakorlat azóta sem változott. Az az ügyvédi iroda, amely most áron alul szerezhet meg egy Deák téri helyiséget, bérletidíj-csökkentést is kapott.

Százharmincmillió forintos vételi ajánlatot tett Juhász Péter arra a Deák Ferenc utcai ingatlanra, amelyet az V. kerületi önkormányzat 79 millióért értékesítene egy ügyvédi irodának. Az Együtt politikusa

három nap alatt gyűjtötte össze a pénzt a Facebookon.

Feladott egy hirdetést is 170 milliós irányárral, aznap 46-an érdeklődtek. Főként ingatlanosok hívták azzal, hogy ennyiért bármikor tudnak vevőt.

 

Juhász nem üzleti, hanem politikai hasznot remél,

bizonyítani akarja, hogy az önkormányzat hűtlen kezelést követ el, amikor az elérhető ár feléért-harmadáért veri dobra a belvárosi Fashion Street egyik ingatlanát.

A politikus hangsúlyozza: a kerület neki sem adhatná el a helyiséget még 130 millióért sem, hanem a magasabb árra hivatkozva pályázatot kellene kiírnia.

A 237 négyzetméteres ingatlan árát 2012-ben 154 millió forintra taksálta egy független értékbecslő. (A szakértő szerint felújítva 192 milliót ér. Ugyanabban az épületben nemrég 82 millióért adtak el egy 95 négyzetméteres lakást.) Az önkormányzat által rendelt értékbecslés három év elteltével, sokkal jobb ingatlanpiaci környezetben már csak 112 millióban határozta meg az ingatlan forgalmi értékét. Az V. kerületi önkormányzat közbeszerzési ügyeit intéző Dr. Sándor Ügyvédi Iroda

azért veheti meg 30 százalékos kedvezménnyel, 79 millióért az ingatlant, mert 2014-ben bérleti jogot szerzett.

Mindez azért lényeges, mert a Fővárosi Főügyészség március végén részben épp a bérleti szerződések körüli aggályok miatt rendelt el nyomozást a belvárosi ingatlanügyben.

Juhász Péter három nap alatt gyűjtötte össze a pénzt a Facebookon.
Juhász Péter három nap alatt gyűjtötte össze a pénzt a Facebookon.
Reviczky Zsolt

„Tény, hogy a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja – jelenleg nem kizárhatóan – kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet" – olvasható az ügyészség vádelőkészítési osztályának birtokunkban lévő határozatában, amely a nyomozás megkezdésére utasította a rendőrséget. (A nyomozás határidejét azóta többször, legutóbb az év végéig meghosszabbították.)

Juhász szerint ráadásul a Deák téri ingatlan esetében végképp színlelt szerződésről van szó, mivel az ügyvédi iroda nem használja a helyiséget, a neve sincs sehol feltüntetve, nem ő fizeti a közműszámlákat.

Információnk szerint az ügyvédi iroda a bérleti díj csökkentését kérte arra hivatkozva, hogy felújítja az ingatlant. Azaz a bérleti díjra hivatkozva jutott rövid idő után vételárkedvezményhez, a nyilvánvalóan már a vásárlás reményében tervezett felújítás miatt pedig alacsonyabb bérleti díjhoz. (A bérleti díj csökkentéséről szóló dokumentum nem lelhető fel az önkormányzat honlapján, megtalálható viszont az a márciusi határozat, amely nem hosszabbítja meg a kedvezményt, így annak addig léteznie kellett.)

Az önkormányzat lapunkkal azt közölte:

Juhásznak nincs jogi lehetősége ajánlatvételi kérelmet beadni egy bérlővel terhelt ingatlanra.

Ez esetben az önkormányzat nem adhatja drágábban az ingatlant a forgalmi értékénél. Az viszont az önkormányzatot is elbizonytalanította, hogy mennyi az ingatlan forgalmi értéke. Böröcz László alpolgármester azt mondta: nem tudtak a 2012-es értékbecslésről, de annak ismeretében megvizsgálják az adásvételt, amelyről a végső szót még nem mondták ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.