Több mint százezer vadidegent vittek át Magyarországon

A frissebb adatok is egyértelműen azt mutatják, hogy a magyar hatóságok hetekkel ezelőtt felfüggesztették a menekültek regisztrációját. A rendőrség legfrissebb közlése szerint idén már több mint 300 ezer menekülttel szemben intézkedtek, miközben a bevándorlási hivatal 176 ezer menedékkérelemről beszél.

A rendőrség januártól múlt szombatig 306 ezer esetben intézkedett illegális határátlépés miatt. Ezzel szemben a menedékkérők száma – ők azok, akiket a bevándorlási hivatal nyilvántartásba vett –alig haladja meg a 176 ezret. Így már 130 ezren vannak azok, akik úgy vonultak át az ország területén, hogy semmit nem lehet tudni róluk. Magyarország mindeközben a nemzetközi fórumokon azzal magyarázza a kerítésépítést a déli határainkon, hogy meg akarjuk védeni a schengeni határokat.

Menekültek a horvát–magyar zöldhatáron
Menekültek a horvát–magyar zöldhatáron
Varga György / MTI

A rendszer egyébként korábban sem működött zökkenőmentesen, mert a rendőrség és a bevándorlási hivatal számai között a nyár derekán is jelentős különbség volt. Az eltérés azonban akkor csak pár tízezer lehetett, szeptember közepére viszont hatvanezerre nőtt. Vagyis: a kötelező regisztrációt augusztus végétől egyre kevésbé vették komolyan, hiszen már a szerb határról is tömegesen szállították a menekülteket minden különösebb adminisztráció nélkül Ausztria felé.

Amióta viszont a migrációs nyomás a magyar–horvát határszakaszra helyeződött át, a látszatra sem ügyel senki. Szeptember 15-e óta ugyanis ott kilencvenezren léptek Magyarország területére, és közülük legfeljebb azok kerülnek be a hatósági nyilvántartásba, akik valamilyen okból úgy vélik, hogy nálunk érdemes benyújtani a menekültkérelmet. Ők azonban igen kevesen vannak, mert a kérelmezők száma az utóbbi három hétben alig háromezerrel nőtt. A forgatókönyv teljesen világos, a menekülteket, ahogy átérnek a horvát határon, buszokra, vonatokra rakjuk és elszállítjuk őket Hegyeshalomra, hogy onnan gyalog tegyék meg az utat Ausztriába.

A tranzitzónák felállítása is teljesen felesleges látszatintézkedésnek bizonyult. A szerb határnál a forgalmasabb napokon is legfeljebb száz-kétszáz menedékkérő jelentkezett, a horvát határon viszont szinte senki nem veszi igénybe az ott felállított létesítményeket. Sok értelme persze nem is lenne, mert aki Szerbia vagy Horvátország felől jön, annak a kérelmét rövid úton – akár órák alatt – érdemi vizsgálat nélkül automatikusan elutasítják. A déli határ mentén több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a vezérkari főnök tájékoztatása szerint. Benkő Tibor, az M1 Aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorfolyamában felidézte: a katonák kettős feladatot teljesítenek, egyrészt az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében vesznek részt, másrészt a rendőrség munkáját segítik.

  Mindeközben naponta átlagosan 2-4 ezer migráns lép be Szerbiába főleg Macedónia felől, és jelenleg is mintegy másfél ezren várakoznak a szerb–macedón határ melletti Presevó befogadóközpontja előtt, hogy nyilvántartásba vegyék őket, majd folytathassák útjukat Horvátország felé – jelentette a szerb sajtó vasárnap. A Blic című belgrádi napilapnak Milenko Bozovics, a szerbiai határrendészet vezetője számolt be a Szerbiába érkező migránsok számáról, és azt is közölte, hogy október elejéig 170 ezer embert regisztráltak. Közülük körülbelül 157 ezren állították azt, hogy szándékukban áll menedéket kérni a nyugat-balkáni országban, valamint 13 ezer ember ellen intézkedtek illegális határátlépés miatt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.