galéria megtekintése

12 év sem volt elég a diákönkormányzati elnöknek

A felsőoktatási törvény módosítása értelmében egy személy csak négy évig lehet a hallgatói önkormányzat elnöke. Az SZTE rektora szerint ez vonatkozik a 12 éve ehök Török Márkra is – az érintett viszont még maradna három évig.

Az Átlátszó Oktatás hívta fel rá a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvény módosítása értelmében egy személy legfeljebb négy évig tölthet be a hallgatói önkormányzatban tisztséget. A jogszabály módosítása 2015. szeptember 1-jétől hatályos.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói önkormányzatának (ehök) összesen 12 éve elnöke. 2007 óta minden alkalommal újraválasztják. Hallgatói jogviszonya fennáll, hiszen egyik szakot a másik után veszi föl. Az elmúlt bő egy évtizedben olyan szabályrendszert alkottak, amely eddig még mindig biztosította az ő, és legszorosabb szövetségesei újraválasztását. Több ízben próbáltak mások – főként a demokráciát komolyan vevő alsóéves hallgatók – tőle független pozíciókat szerezni a hallgatói önkormányzatban, de sohasem sikerült.

Török Márk elnöksége alatt az egyetem szenátusában a nekik fontos kérdésekben egy tömbben szavaztak a diákönkormányzat tagjai. A rektoroknak szükségük volt a hallgatók szavazataira, ezért sorra belementek az ehök szabályzatának Török Márk és társai által kezdeményezett módosításába.

 

Végül már olyan erős lett az ehök, hogy egy ellene fellépő rektorhelyettest is sikerült megbuktatniuk. Az egyetemek – a szegedi biztosan nem – nem is mertek belülről szembeszállni a diákönkormányzat túlhatalmával. Az ehök jogainak megnyirbálását a jogalkotóktól várták. A 2011-ben elfogadott felsőoktatási törvény azonban ezt nem adta meg nekik. Viszonzásul a hivatalos hallgatói önkormányzatok jelentős részt vállaltak a 2012-13-as hallgatói mozgalmak lefékezésében.

Török Márkot legutóbb 2015. szeptember 24-én választották meg az SZTE ehök elnökének. Fölmerült a kérdés, hogy akkor kezdődik-e a törvény által engedélyezett négy év, vagy bele kell számítani a korábbi 12-t. Az Emmi és az Eötvös Károly közpolitikai intézet véleménye szerint igen – vagyis érvénytelen volt Török Márk tavaly szeptemberi megválasztása.

Szabó Gábor, az SZTE rektora június 22-én kibocsátott egy határozatot, amely megsemmisíti az ehök elnökének megválasztásáról szóló határozatot, ezzel pedig Török Márk képviselői megbízatása a megválasztásához szükséges feltételek hiánya miatt megszűnik.

Az SZTE hallgatói önkormányzata még a rektor döntése előtt nyilatkozatot adott ki, amelyben nem ismerik el a törvény ilyen értelmezését, és azt állítják: Török Márk mandátuma 2019-ig érvényes. Kilátásba helyezték: ha a rektor meghozza ezt a döntést, bírósághoz fordulnak.

Hétfőn tart ülést az SZTE szenátusa - egyelőre nem tudni, szavazhat-e ott Török Márk. Szabó Gábor rektor a Népszabadság kérdésére azt mondta: számolnak azzal, hogy Török jogorvoslatot kér az ő határozata ellen, annak pedig a jogerős döntés meghozataláig halasztó hatálya van. Ha ez megtörténik, akkor a jogerős bírói döntésig szavazhat a szenátusban Török. Ezeket az ügyeket a Fővárosi Törvényszék bírálja el, egyfordulós, nem peres eljárásban. A rektor reméli, hogy kora ősszel lezárulhat ez az ügy, azzal, hogy a bíróság is elismeri: ő jogszerűen döntött, az Emmi jogértelmezését kikérve, annak megállapításait figyelembe véve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.