100 milliárd jött be az elszámoltatásból

Az elmúlt egy évben 100 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az állami költségvetésnek az adófizetők pénzéből, amely az előző kormányzat alatt különböző utakon magáncégekhez, alapítványokhoz, magánszemélyekhez került - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdán Hajdúszoboszlón.

 A Hajdú-Bihar Megyei Gazdakörök Szövetségének Téli gazdaesték elnevezésű fóruma nyitórendezvényén a politikus elszámoltatási szempontból sikeresnek nevezte az elmúlt egy évet. Szavai szerint ebben az időszakban 1.300 bejelentés érkezett hozzájuk; jelenleg 32 nagy ügyben folytatnak vizsgálatot, 41 ügyben pedig büntetőfeljelentést tettek, illetve már megkezdődött a büntetőeljárás.

A kormánybiztos a fórumot megelőzően az MTI-nek úgy fogalmazott: a siker elsősorban nem abban mérhető, hogy ki ellen indult büntetőeljárás, legyen az a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc, vagy Szilvássy György egykori titokminiszter, vagy Tátrai Miklós, az egykori vagyongazdálkodási szervezet vezérigazgatója, hanem abban: mennyi pénzt tudunk visszaszerezni a költségvetésnek.

Budai Gyula megemlítette a Péti Nitrogén Műveket, ahonnan 23,5 milliárd forintot szereztek vissza. Ezt az összeget a Gyurcsány-kormány határozata alapján a Magyar Fejlesztési Bank fizette ki a cégnek 2009-ben - emlékeztetett. Felsorolása szerint az IKR Zrt.-től 6,5 milliárdot, az Omninvest vakcinagyártótól 2,5 milliárdot szereztek vissza, de sikeresnek nevezet a budapesti főpolgármester kérésére, az Alstomnál lefolytatott vizsgálatukat is, amelynek eredményeként a cég 30 milliárd forintot fizetett vissza a BKV-nak.

Budai Gyula elmondta, hogy bár mandátuma 2012 november 9-ig tart, várhatóan több időre lesz szükség, hogy valamennyi ügyben átfogó vizsgálatot tudjanak lefolytatni. A jelenleg folyó 41 ügy közül a Budapest Airportnál, a Malévnél és a Volán vállalatoknál elindult átfogó vizsgálatot emelte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.