galéria megtekintése

„Még sosem énekelt Himnuszt Fidesz-ünnepségen”

Pest megye díszpolgára címmel ismerte volna el egy DK-s képviselő azt, hogy Pásztor Béla fél évszázada közmegelégedésre vezeti Veresegyházat. A polgármester-rekordert végül nem tüntette ki a fideszes többségű megyei közgyűlés, ami heves, politikai felhangoktól sem mentes vitát robbantott ki.

„Ez az önkormányzatiság és Pest megye fekete napja” – ezzel a drámai felütéssel indította a napokban kiadott közleményét Rónai Sándor, a Pest megyei közgyűlés DK-s (Demokratikus Koalíció) tagja. A politikus keserűségét az váltotta ki: nem sikerült elérnie, hogy Pásztor Béla, Veresegyház 77 éves független polgármestere kapja idén a Pest megye díszpolgára címet.

Mint azt Rónai Sándor lapunknak felelevenítette, úgy érezte, hogy ha valaki, akkor a rekorder polgármester igazán megérdemli az idén a díszpolgári címet. Pásztor Béla ugyanis épp az idén ünnepelheti ötvenedik településvezetői évfordulóját: előbb tanácselnökként, majd független polgármesterként 1965 óta megszakítás nélkül vezeti a települést közmegelégedésre. Rónai megemlítette, legutóbb, tavaly ősszel a szavazatok több mint 87 százalékát megszerezve választották újra. A DK-s politikus – és rajta kívül még 21 Pest megyei település – támogatta Pásztor Béla elismerését.

Pásztor Béla: Miért is kellene külön díjazni azt, hogy elvégezzük a munkánkat?
Pásztor Béla: Miért is kellene külön díjazni azt, hogy elvégezzük a munkánkat?
Földi D. Attila / Népszabadság

 

– Összesen kilenc jelölt akadt, de nyolcan együtt nem kaptak annyi jelölést, mint Pásztor Béla egyedül. Ehhez képest már a jelölőbizottságban elbukott a javaslatom. Amikor pedig emiatt módosító indítványt tettem, akkor azt a Fidesz- és a Jobbik-frakció nagy egyetértésben söpörte le az asztalról – fogalmazott Rónai Sándor. Mint mondta, a Fidesz utóbb azzal próbálta indokolni az elutasítást, hogy az aktív politikai szerepvállalás kizáró ok, a Jobbik magyarázata szerint pedig nem kaphat kitüntetést az, aki a pártállami rendszerben is közfeladatot látott el. Az ellenzéki politikus egyértelmű utalást tett arra, hogy más magyarázata van a döntésnek: Pásztor Béla ellen az szólhatott, hogy „még sosem énekelt Himnuszt Fidesz-ünnepségen”, nem úgy, mint a végül Pest megye díszpolgárává választott, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész Szvorák Katalin.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke (Fidesz–KDNP) úgy véli, indokolatlan és méltatlan bármiféle politikai szálat keresni, kreálni ebben az ügyben. Szerinte ugyanis mindössze arról van szó, hogy Rónai Sándor semmibe vette azt az évtizedek óta létező íratlan szabályt, amely alapján aktív politikust nem választanak díszpolgárrá. Mint fogalmazott, ő maga Pásztor Bélát régóta ismeri, pályafutását nagyon is elismerésre méltónak tartja. Olyannyira – hangsúlyozta –, hogy Pásztor Béla településvezetői munkájának ötvenedik évfordulójára kiadott könyvben ő írta a laudációt. Szabó István megemlítette: már csak azért is meglepi a háborgás, mert a cím odaítélése előtt sem a DK, sem az MSZP nem vett részt az előkészítő bizottság munkájában, és a szavazástól is távol maradt. Rónai szerint a bizottsági munkában technikai okok miatt nem vettek részt, a szavazást pedig azért hagyták ki, mert nem akartak asszisztálni az igazságtalan procedúrához.

Az oda nem ítélt díszpolgári címről sokakat kérdeztünk Veresegyházon. Egyetlen ember sem akadt, aki szerint ne érdemelte volna meg az elismerést a polgármester. „Én nem is kezdem méltatni. Elég ha körbenéz az ember itt, a központban. Felújított parkok, épületek, utcák mindenütt...” – mondta a posta előtt megszólított nyugdíjas férfi. Kicsit odébb, a benzinkútnál egy fiatal srác így foglalt állást: „Tök jó itt lakni, szerintem nem lehet panasz a vezetésre. A Béla bácsi rá­adásul még jó fej is!”

Földi D. Attila / Népszabadság

– Micsoda hülyeség, hogy azért nem kaphat díjat, mert még mindig polgármester!? – háborgott egy babakocsit toló fiatalasszony. – Hát éppen az mutatja, hogy méltó a díjra, hogy újra és újra megválasztjuk!

Megkerestük magát az érintettet is, Pásztor Bélát, aki azonban csak annyit mondott:

– Senkit nem akarok megbántani, de nem a díjak a fontosak, hanem az itt élők és az, hogy ők elégedettek legyenek. Meg aztán miért is kellene még külön díjazni azt, hogy elvégezzük a munkánkat? Van esztergályos, aki ötven évig esztergál, lakatos, aki ötven évig lakatol, mégsem tüntetik ki. Hát mitől lennénk mi mások?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.