Magyar csapat építette a leggyorsabb villanyautót

Zh-k után győzelem, nem is akármilyen: egyetlen magyar csapatként indult a németországi e-Race versenyen a BME Formula Racing Team, és nyert.

Éjjel-nappal tanulás és autóépítés, ez jellemzi a Formula Student világsorozatban részt vevő mérnökhallgatók életét, a programot nappal vizsgák, zh-k és autótesztek színesítik. A BME alig egy hónapja bemutatott villanyautóját a tököli reptéren a csapat korábbi pilótája és jelenleg Forma–1-es Red Bull-mérnökként dolgozó Kling Sándor is tesztelte. Az FRC006-os álló helyzetből alig több mint három másodperc alatt éri el a százas tempót, ami már majdnem királykategóriás, vagyis Forma–1-es gyorsulás.

A győztes BME-csapat ­Neumünsterben

A BME Formula Racing Team tizenegyedik autójának mind a négy kerekét egy-egy villanymotor hajtja, ezzel indultak a sorozat prológjának számító futamon, a németországi Neumünsterben.

Az E-Race-t a Német Villamosmérnökök Egyesülete (VDE, Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V.) szervezte, és az idénynyitó versenyre az észak-németországi Formula Student-csapatok mellé meghívták a BME Formula Racing Teamet is.

Új autójukkal, az FRC006-ossal kitűnően szerepeltek a magyar egyetemisták, mert nemcsak az E-Race-t nyerték meg, de a legjobb csapatnak járó és a versenytársak által megszavazott különdíjat is megkapták. Júliusban rajthoz állnak Silverstone-
ban, majd indulnak a gönyűi kikötőben megrendezésre kerülő két hazai futamon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.