Lemosta a pályáról a riválisokat a magyar versenyautó

Három másodperc alatt éri el a százas tempót, ilyen gyorsulással nyert a BME Formula Racing Team a prológnak számító németországi e-Race versenyen, ahol a vetélytársak szavazatai alapján megkapta a legjobb csapat címet is.

A következő állomás a globális sorozat legnépesebb mezőnyű silverstone-i megméretése volt: harminc országból 130 csapat nevezett. A félszáz villamos hajtású között a BME Formula Racing Team második lett, az abszolút összesítésben pedig nyolcadikként zárt. A magyar csapat tizenegyedik autójának, az FREC006-osnak mind a négy kerekét egy-egy villanymotor hajtja.

A BME Formula Racing Team és villanyautója
Silverstone, a BME Formula Racing Team és villanyautója    Fotó: Dr. Farkas Zsolt

A dinamikus versenyszámok gépátvétellel kezdődnek: a mérlegelésen 228 kilogrammot nyomott az FRT autója, aztán jött az esőteszt és a dőléspróba, amelyen speciális állványon döntötték meg 45, majd 60 fokban az autót és a benne ülő pilótát. Nem kevésbé fontos a dizájn és a költségprezentáció, a gyorsulás, a fékteszt és az energiahatékonyság. A szigorú bírák mindent értékelnek és mérnek, a kiosztott pontok alapján áll össze a végeredmény: a győzelmet ezúttal a Stuttgarti Egyetem csapata szerezte meg.

Silverstone után magyar pályán is rajthoz áll a BME Formula Racing Team, először a július 28-i Formula Student Easten, majd a sorozat ­zárófutamán, az augusztus 20-i hétvégén ugyancsak Gönyűben megrendezésre kerülő Formula Student Hungaryn.

 

Háttér

Az első Formula Student versenyt az USA-ban rendezték 1981-ben, napjainkban ezer csapat vesz részt a globális sorozatban. A szabályzat szerint olyan szériaérett prototípust kell készíteni, melynek használói nem professzionális pilóták. Az autóknak nemcsak gyorsnak és megbízhatónak, de árban is piacképesnek kell lenni. A sorozat belsőégésű motorosokkal indult, de a járműipari trendeknek megfelelően egyre több csapat épít villamoshajtású autót. A szponzorok célja, hogy már a diploma megszerzése előtt gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a mérnökhallgatók, akik ezért keresettek az ágazatban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.