galéria megtekintése

Hidrogénnel menők: csak víz csöpög a kipufogóból

Amelyik márka nem lép időben, az lemarad, ezt már megtapasztalták az autógyártók, amikor tétlenül nézték az elsuhanó Toyota hibrideket, valamint a Nissan és Renault villanyautók sokadik nemzedékét. Mégsem tanulnak: most a Mirai varázslatát figyelik bénultan.

Hát tényleg feltűnő. És futurista. És harsány. Némelyek szerint egyenesen ronda. De ez ízlés kérdése. Hogy miért ilyen? Mert ahogy egykor a hibriddel, úgy hidrogénhajtású villany­autójának formájával is világgá akarja kürtölni a ­Toyota, hogy ez nagyon más mint a többi. Egy átlagos fazonú ruha sem képes megmutatni az alatta lévő sportos alkatot. Egyébként sem a műszaki megoldásokra buknak a vevők, hanem az extravagáns megjelenésre.

Ez az egyik magyarázat. A másik a legnagyobb célpiacból adódik. A Mirait olyan amerikai vásárlóknak szánják, akik autójukkal is messziről láttatni akarják egyéniségüket. Ebben az esetben azt, hogy környezetvédők és autóválasztásukkal is elhatárolódnak a benzinfalóktól.

Háromperces hidrogéntöltés után 550 kilométeres útra képes a Toyota Mirai
Háromperces hidrogéntöltés után 550 kilométeres útra képes a Toyota Mirai

 

Mindezek ellenére óvatos a nyitással a Toyota: az első – háromdarabos – Mirai-szállítmány már ősszel megérkezett a belgiumi Zeebruggbe, majd a csatorna átszelése után az autók az Egyesült Királyságban, Bristolban rendszámot is kaptak. Hogy miért ott? Mert az európai országok közül ott díjazzák leginkább a zöldtechnológiákat, hiszen Londonban mentesülnek általa a dugódíj megfizetése alól, és adókedvezmények is járnak hozzá. És még a töltőhálózat is elégséges.

Az autók árai, pontosabban a lízingköltségek még csak tájékoztató jellegűek, mert a korábbi üzemanyagcellás modellekhez hasonlóan, az idei újdonságokat is csak bérbe adja a Toyota. Németországban közel nyolcvanezer euróra taksálják a Mirait, ami átszámítva 24 millió forint. Az Európai Unióban kétszáznál kevesebb kútnál lehet hidrogént tankolni, igaz, mindössze négy perc alatt, vagyis jóval rövidebb a villanyautók akkumulátorainak hálózati töltésénél. Utóbbi százszázalékos szint elérése esetén 6-8 órát igényel. Eco üzemmódban a négyszemélyes Mirai 550 kilométeres útra is képes egy töltéssel. Az autó 1850 kilogramm, csomagtartója 361 literes.

Ha kell, áramot ad a lakóháznak a Honda Clarity
Ha kell, áramot ad a lakóháznak a Honda Clarity

A műfaj úttörője a Honda, melynek új modelljében a rendszer a korábbi hidrogénhajtású FCX-hez képest harmadával kisebb és hatvan százalékkal hatékonyabb, így minden egysége befért az ötszemélyes és közel öt méter hosszú Clarity orrába. Százharminc kilowattos villanymotorja az első kerekeket hajtja, és háromperces tankolás után az energiafelhasználás optimalizálásával több mint 700 kilométer megtételére képes immár. Természeti katasztrófák idején a 18 millió forintos Clarity a Power Exporter 9000-es adapterrel egy hétig képes árammal ellátni egy átlagos háztartás energiaigényét.

A Honda 2002-től még önállóan készítette a közúti használatra alkalmas és több mint évtizede bemutatott FCX modelljét, a következő generációs változatot már közösen fejleszti a General Motorsszal, ahogy a BMW a Toyotával, a Daimler pedig a Forddal, a Nissannal és a Renault-val. Így többfelé oszthatók a több milliárd dolláros fejlesztési költségek, ami hosszabb távon csökkentheti az olyan autók árát, melyeknek kipufogójából csak tiszta víz csöpög ki.

Kifejező nevek

A másfél évtizede bemutatott benzines-villamos hibrid Prius nevének jelentése élen járni. A Toyota villanymotoros mobilitás új korszakát fémjelző hidrogénhajtású autó nevének sem véletlenül a japán Mirai szót választotta, mert annak jelentése jövő. A ­Honda hidrogénmodellje, a Clarity – világosság – nevet kapta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.