Hazai pályán veszít a Lada

Canossát járnak az oroszországi forgalmazók és gyártók; az utolsó hónapban 36 százalékkal kevesebb új személyautó kapott rendszámot, és nem ez az első negatív hónap.

A hatszáz európai vállalatot tömörítő Association of European Businesses (AEB) összeállítása szerint az októberben forgalomba helyezett 130 ezer új személygépkocsi és kishaszonjármű 38,5 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, és az idei 1,32 millió darab is 33,6 százalékos zuhanást jelent. Immár második hónapja szorult második helyre a Lada Granta (9300 db, –40%) a modellek listáján, melyet a Hyundai Solaris (9507 db, –10%) vezet.

A márkák eladási listáját továbbra is az AvtoVAZ vezeti 430 ezerrel, ami 43 százalékos zuhanást jelent. Minden márka két számjegyű esést produkál, van olyan kínai meg japán cég, amelynek forgalma egy év alatt a tizedére zsugorodott. Öt éve a németországi eladásokhoz közelítő orosz piac 3,2 millió­ról esett a felére, majd lassú növekedés után tavaly ismét estek az eladások a zuhanó olajárak miatt gyengülő gazdaságban, ahol az autóvásárlókat a gyenge rubel is sújtotta.

A szomszédos ­Ukrajna pia­cán eladott 35 ezer új ­autó 57 százalékos zuhanást jelent.

Nem rózsásabb a helyzet a korábban ugyancsak ígéretesnek tartott brazil piacon, ahol októberben 38 százalékkal kevesebb új autót (185 ezer db) regisztráltak, és jövőre sem jók a kilátások.

Az Európai Unió és az ­EFTA-térségben eladott közel 12 millió személyautó 8 százalékos növekedést jelent, a harminc piacból csak Észtország és Luxemburg zárt mínusszal, a növekedés mértékében a 30 százalékos írek vezetnek.

Japánban 380 ezer új ­autó kapott rendszámot októberben, ami négyszázalékos mínuszt jelent egy év alatt. Hosszú szünet után ismét két számjegyű növekedést értek el az autókereskedők Kínában, mert a piac lassulására reagáló kormányzat október elsejétől felére csökkentette az 1,6 literesnél kisebb motorú autókra kivetett áruforgalmi adót. Az utolsó hónapban eladott 1,85 millió autó 11,3 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát, szeptemberben 2,5 százalékos volt a bővülés.

Az USA piacán októberben regisztrált 1,45 millió új személyautó, terepjáró és pick­-up 13,5 százalékos növekedést jelent: az éves előrejelzések szerint idén megdőlhet a rekord, és az eladások kétszázezerrel meghaladják majd a 2000-es év 17,3 mil­liós darabszámát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.