Autók fölött száguld a futurisztikus óriásbusz

Félig tömegközlekedési eszközként, félig alagútként funkcionál a pekingi Transit Explore Bus vállalat „lovagló busza” a most nyilvánosságra hozott látványtervek szerint.

A hétvégi pekingi nemzetközi high-tech expón bemutatott futurisztikus járművel a tervezők elsősorban a kínai nagyvárosokat megbénító dugók felszámolására és a fojtogató szmog csökkentésére próbáltak innovatív, fenntartható megoldást találni.

A „lovagló busz” méretei lenyűgözőek: hatvan méter hosszú, nyolc méter széles, 1400 utas fér el a fedélzetén, és elég magasan fut ahhoz, hogy két méternél alacsonyabb autók elférjenek alatta. A csuklós busz legfeljebb 60 kilométeres óránkénti sebességgel roboghatna az autók fölött. Egyetlen elektromos jármű 40 hagyományos buszt válthatna ki, így a levegőszennyezést is mérsékelhetné, és évi 800 tonna üzemanyagot takaríthatna meg.

Bár a bemutatott modell elsőre eléggé balesetveszélyesnek tűnik – főleg kanyarban –, valójában biztonságosabb lehet, mint a mostani közlekedési rendszer. A buszok ugyanis félig kötött pályán, az autóút szalagkorlátján kívül futó nyomvonalon futnak, így az ütközés esélye minimális. Nem véletlen, hogy már több város érdeklődését fejezte ki a technológia iránt.

A Xinhua hírügynökség jelentése szerint július végére készülhet el az első valós méretű prototípus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.